Met de trein zou je er al zijn: 5 relaxing things to do while commuting

Al m’n vriendinnetjes lachen me uit omdat ik minstens 2 uur vòòr ik moet vertrekken opsta. Douchen, stretchen, gezicht plamuren, kleren kiezen, ontbijten, kat aaien… allemaal heel belangrijk. Maar plots zijn de 120 minuten verstreken en hol ik elke werkdag met halfgeknoopte veters en halfgesmeerde boterhammen naar de trein. Altijd bìjna te laat. Altijd 10 minuten te weinig tijd om relaxed aan de dag te beginnen. Daarom begin ik tegenwoordig pas te ontspannen als ik òp de trein zit. Hieronder enkele tips om te chillen op tram, trein en bus.

1/ Boek lezen

Een boek lezen op de trein is een fijne manier om te ontsnappen aan de realiteit. U zit eigenlijk op een muffe treinzetel naast een stinkende medereiziger of een joelende peuter, maar in gedachten bent u helemaal ondergedompeld in een fictieve wereld.

Onze favoriete boeken van ’t moment (fictie en non-fictie)

The Guest cat – Takashi Hiraide

Als er een kat op de cover van een boek staat, ben ik verkocht! The Guest Cat is een verhaal over een katje dat een Japans schrijverskoppel af en toe bezoekt. Schattig en ontroerend, simpel en ontwapenend. Dit boek leest u meer voor de poëtische taal dan voor het intrigerende plot. Opgelet: misschien zal u moeten wenen op de trein. That totally happened to me.

ACS_0033

How To Live like Your Cat – Stéphane Garnier

Nòg een kattenboek! Hoe ga ik van stresskonijn naar chille poes? U leest het in How To Live Like Your Cat.

De Engelse vertaling van dit boek stelt taalkundig nogal teleur – het klinkt allemaal zo stroef en gekunsteld! In tegenstelling tot The Guest Cat, is dit boek desalniettemin leuk omwille van z’n no nonsense boodschap (en helemaal niet omdat het een literair meesterwerk is). Dit luchtige self-helpboek benadrukt het belang van zorgen voor jezelf, minder piekeren, minder panikeren en kortom… soms eens dik uw goesting doen.

ACS_0034

Eating Animals – Jonathan Safran Foer

Eating Animals is een pleidooi voor een plantaardige levenswijze door Jonathan Safran Foer. Niet dwingend, niet belerend, niet choquerend. Wel overtuigend, weloverwogen en geestig. En zoals we verwachten van Safran Foer: wonderlijk geschreven.

ACS_0035

2/ Ontbijten

Het ontbijt: een activiteit die normaalgesproken aan de keukentafel (of honestly: in de zetel) plaatsvindt maar ook gewoon in de trein kan. Zo maakt u alweer 10 minuten vrij om ’s morgens iets anders te doen en kan u langer twijfelen over de schoenen die u gaat dragen, 10 minuten langer snoozen… whatever it is you want to do, u hebt er nu officieel 10 minuten langer tijd voor. Hoera!

Flaubert’s favoriete meeneemontbijtjes en snacks:

Karma karma meeneemhavermout

De potjes havermout van Karmakarma zijn makkelijk, lekker, zonder toegevoegde suikers, 100% plantaardig, lokaal én bedacht door een toffe madam die het beu was om altijd slappe tankstation-croissants te eten onderweg.

ACS_0027

Er zijn 4 smaken: besjes & amandelen, pecans & hazelnoten, abrikoos & cashew en… onze favoriet: chocola & veenbes. Gewoon wat heet water of warme (plantaardige) melk erbij, even laten trekken en opeten. Héél openbaarvervoer-proof. KarmaKarma havermout is ook uiterst geschikt om overnight oats mee maken of er gewoon yoghurt en fruit bij te doen. YUM!

ACS_0029

Yoghurt + granola / fruit in een glazen pot

Klaar in 2 minuten: een glazen potje gevuld met een laagje (plantaardige) yoghurt, een laagje fruit (besjes, druiven, banaan, …) en een laagje granola. Vergeet vooral geen lepel mee te nemen. Niets zo sneu als uw lekkere pot ontbijt uit uw rugzak toveren en beseffen dat er geen bestek is om het mee op te eten.

Zelf granola maken? Probeer eens één van Flaubert’s granola-recepten.

Mag het was fancier? Pimp de glazen-pot-ontbijt met pitten en zaden, of een laagje chiapudding: 1 eetlepel chiazaadjes mengen met  3 eetlepels plantaardige melk, roeren en 10 minuutjes laten rusten.

ACS_0038

Energy bites

Kleine balletjes of reepjes op basis van havervlokken, dadels en notenspread zijn heel makkelijk om te maken. Ze zitten boordevol voedingsstoffen en zijn makkelijk om mee te nemen. We zijn nog altijd fan van onze coco cranberry cookie dough bites en snickers granola bites.

Snickers_Granola_bites_no_chocolate

Een boterhammetje!

Het moet niet altijd Instagrammable zijn: een klassiek boterhammetje is nog steeds helemaal okee en héél meeneembaar: in een brooddoos of een Boc ’n Roll. Bijvoorbeeld, bokes met zelfgemaakte appel-chili-gember confituur of misschien met mirabel-tijm confituur?

Een hartige boterham kan ook, met een vegan-friendly spread erop: guacamole, hummus, baba ghanoush, erwtenpesto…

Broodje hummus in een Boc 'n Roll
Pittabroodje met hummus en groenten, knusjes in z’n Boc ’n Roll.

3/ Mediteren

Mediteren, dat kan in een prachtige buddhist monk outfit en luid OEMMMM zuchtend, maar het kan ook veel subtieler en veel meer trein-proof.

Niets zo subtiel en makkelijk als een meditatie-app. Onze favorieten zijn Headspace en Calm. Met korte luistersessies en ademhalingsoefeningen helpen deze apps met het omgaan met stress, angst, slaapproblemen en zo voort. Het kost u niet meer dan een paar minuutjes tijd (of langer als u dat zelf wilt) en het maakt een wereld van verschil.

IMG_5027

4/ Journalling / day planning

Vroeger zat ik warrig na te denken over alles wat ik die dag moest doen. Ik wou zo snel mogelijk van de trein springen en snel beginnen werken zodat ik er allemaal niet meer aan moest denken. Ik was vaak bang om dingen te vergeten en vooral tijdens vertragingen panikeerde ik over de tijd die ik verloren was.

Dat alles gaat veel beter nu ik planning en to do lijstjes maak. In neergeschreven vorm lijken alle dagtaken plots minder uitdagend en ik hoef ook nooit meer bang te zijn dat ik iets zal vergeten. Tijdens het plannen schrijf ik ook al vaak op hòe ik iets zal aanpakken, bijvoorbeeld door deeltaakjes samen te vatten of op te schrijven wie ik nog om hulp moet vragen. Zo begin ik al een beetje te werken op de trein. 45 minuten vertraging? Nog steeds vervelend, maar ten minste niet met catastrofale gevolgen voor uw mentale rust.

5/ Bomma-bezigheden

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik de tijd verdrijf met een bomma-bezigheid. Kruiswoordraadsels invullen, kleurboeken volkladden of zelfs breien. Op de trein is dat allemaal oké. En als een jongedame zo’n dingen doet, dan is dat ineens hipster, toch?

IMG_7518

En u, wat doet u op de trein?

/Chiara & Amber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: