Flaubert’s frigo: 4 manieren om duurzamer te eten

We hadden het hier op de blog eerder al over verantwoorde mode en ecologische verzorgingsproducten. Deze week bespreken we in het duurzaamheidsverhaal eindelijk ook ons favoriete topic: ETEN! Hoe kunnen we duurzamer eten en op een verantwoorde manier boodschappen te doen, zonder er veel moeite of geld aan te spenderen? U leest het hier!

Flaubert’s frigo: 4 manieren om duurzamer te eten

1/ Adieu zilverpapier!

De afvalberg groeit en groeit en groeit, oeverloos. Zin om die afvalberg te helpen verkleinen? Een makkelijke tip voor wie vaak eten meeneemt naar het werk of naar school: wissel zilverpapier, plastic boterhamzakjes en vershoudfolie in voor een flesje, een doosje of een potje.

Water: herbruikbare fles!

Hebt u altijd een flesje water bij? Toppie, gotta stay hydrated! Maar waarom geen leuke herbruikbare fles in plaats van plastieken wegwerpflesjes? Wij vinden de flessen van Dopper en Mizu heel leuk.

Kraantjeswater in een herbruikbare fles drinken is ook goed voor de portemonnee, want dan valt de kost van flessenwater weg tijdens het boodschappen doen!

IMG_9880
Mijn ouwe trouwe Mizu, gaat overal mee naartoe.

Bokes: brooddoos of foodwrap!

In een verre hoek van de Tupperwarekast hebben we allemaal een brooddoos liggen. Tijd om die nog eens van onder het stof te halen, voor Moeder Natuur! Doen brooddozen u denken aan de luidruchtige, muffe refters op de lagere school? Misschien vindt u de Boc ’n Roll foodwraps van Roll’eat dan leuker. De stoffen wraps houden uw bokes vers en ze zijn makkelijk schoon te maken met een vodje (of in de wasmachine). Ook bijenwas is een leuk alternatief om bokes in te vervoeren. Beide producten zijn ook nog eens plaatsbesparend. Na het eten prop je ze gewoon in je zak! Beide producten zijn te koop op Kudzu – de beste eco webshop aller tijden.

Broodje hummus in een Boc 'n Roll

Liquids: een glazen pot!

Yoghurt, soep, saus en andere vloeibare dingen zijn moeilijk te transporteren. Niets zo erg als ontdekken dat uw boeken of laptop vol spaghettisaus hangen na een uurtje in de rugzak.

Veel plastic potjes beloven 100% lekvrij te zijn, maar ik heb de laatste jaren zo veel tomatensoepvlekken uit zakken geschrobd dat ik achterdochtig geworden ben. Wat het allerbeste werkt: een glazen pot. Spoel een lege confituurpot schoon et voilà, u hebt gratis en voor niks een eco-friendly lekvrij recipiënt om vloeibaar eten in mee te nemen.

ACS_0038

2/ Minder dierlijke producten

Vaker plantaardig eten is goed voor de planeet, de snel groeiende bevolking, de dieren en uw lijf. Geen paniek, we hoeven niet met z’n allen veganist te worden! U kan al het verschil maken door kleine dingen af en toe veranderen. Enkele favorieten: Kokosyoghurt van Abbot Kinney’s bij de muesli, een veggieburger van Wheaty naast uw patatjes of een scheut havermelk van Oatly in de koffie.

IMG_6037
De lekkerste, romigste vegan yoghurt op de planeet.
IMG_5380
Een latte met havermelk van Oatly… en een bloemetje. 🙂

3/ Verpakkingsvrij boodschappen doen

Minder plastic verpakkingen kopen kost niets, behalve dan een piepklein beetje voorbereidingstijd en een vleugje extra bewustzijn. Enkel winkelen op de wekelijkse dorpsmarkt of enkel naar de bio-supermarkt gaan lukt niet voor iedereen. Hoewel lokale marktjes en biologische supermarkten het “duurzaam boodschappen doen” vergemakkelijken, lukt het ook prima in élke andere gewone supermarkt.

Bring your own zakje

Herbruikbare boodschappentassen zijn inmiddels helemaal ingeburgerd. Echter, de meeste supermarkten bieden nog kleine plastiek zakjes voor fruit en groenten aan. Ook hiervoor bestaat een leuk, goedkoop, duurzaam alternatief: herbruikbare katoenen groentezakjes! We kochten er van Re-sack bij Kudzu en we zijn er zot van. Er bestaan ook broodzakken en zelfs stokbroodzakken, maar die hebben we nog niet uitgeprobeerd. #wishlisted

FullSizeRender-3

Buy in bulk!

Niet alleen groenten en fruit kunnen in een zelf meegebracht zakje. Veel gedroogde producten zijn al verpakkingsloos verkrijgbaar: noten, snoepjes, gedroogd fruit, pitten en zaden. Soms is er zelfs losse rijst, pasta of ontbijtgranen. Bij onder andere Lidl en Carrefour zijn deze ‘losse’ producten makkelijk verkrijgbaar. Door deze onverpakte producten in een eigen zakje te stoppen krijgt u niet alleen karma points voor milieuvriendelijkheid, maar ook uw portemonnee zal u dankbaar zijn: producten in ‘bulk’ hebben vaak een lagere prijs per kilo dan de verpakte variant.

Speciaalzaken

Wie echt volledig de eco-toer wil opgaan en nòg makkelijker duurzaam wil winkelen, kan zoals eerder gezegd soms eens langs de dorpsmarkt (goedkoper!) of de bio-supermarkt (sommige producten zijn hier iets duurder.)

Maar… er zijn ook supermarktjes die het verpakkingsvrije, duurzame boodschappen doen naar een nieuw niveau tillen. In deze speciaalzaken is àlles ofwel verpakkingsvrij, of op een milieuvriendelijke manier verpakt. Onze favorieten: Ohne in Gent en Kabas in Mechelen.

4/ Lokaal, bio, seizoensgebonden

Ook om lokaal, seizoensgebonden en biologisch eten te kopen kan u in uw doodgewone supermarkt terecht. En goed nieuws: het is niet altijd duurder! Integendeel: seizoensfruit en groenten zijn goedkoop. Lokaal geteelde groenten en fruit zijn vaak voordeliger dan de geïmporteerde broertjes of zusjes. En bio, dan? Een complex verhaal. Sommige bioproducten zijn duurder dan de ‘gewone’ variant. Andere dan weer niet: voor veggieburgers, vegan broodbeleg en plantaardige yoghurts en melken voel ik geen verschil in mijn portemonnee. Maar geen paniek, op de versmarkt en zelfs bij Lidl en Aldi zijn betaalbare biologische producten te vinden!

Op een duurzame manier uiteten gaan, kan dat dan ook? Het is niet makkelijk om te identificeren waar de ingrediënten op uw bord vandaan komen. Eerlijk? Stress er maar niet teveel over. We leven nog niet in een wereld waarin we zomaar o-ve-ral lokale, biologische seizoensgroentjes voorgeschoteld krijgen. Maar elk jaar zien we leuke nieuwe concepten de deuren openen. Onze favorieten in Gent:

Ziezo, dat waren onze tips voor duurzamer eten! Zin om op nog andere manieren ecologischer te leven? Check dan zeker onze posts over duurzaamheid in de badkamer én in de kleerkast.

/Chiara & Amber

2 Reacties op “Flaubert’s frigo: 4 manieren om duurzamer te eten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: