Flaubert’s closet: 3 manieren om je ecologischer te kleden.

Flaubert wil de wereld graag een beetje verbeteren. Makkelijk is dat allerminst, maar toch proberen we dagelijks ons steentje bij te dragen tot een betere wereld. Door de verwarming niet hoger te zetten, maar een dikke trui aan te doen. Door verspilling van voedsel tegen te gaan. Door vaker plantaardig te eten. Door de trein en fiets naar het werk te nemen. Maar ook door ecologisch te winkelen. In een reeks blogposts over duurzaamheid vertellen we over onze favoriete ecomerken en -winkels in de categorieën fashion, boefen en bjoetie.

Ecologisch shoppen, wat is dat eigenlijk? Eco-shoppen betekent onder andere: investeren in duurzame producten die milieu-, natuur- en mensvriendelijk zijn. Impliciet wil dat ook zeggen dat u mìnder dingen koopt – want vaak is “een massa-geproduceerd, goedkoop product” synoniem voor een “niet-zo-duurzaam product”. Dat wil gelukkig niet zeggen dat duurzamere opties onbetaalbaar zijn!

1/ Just Hazel

Een mooi voorbeeld van een bedrijfje dat zich in de eco-strijd gooit is Just Hazel. Just Hazel is een klein winkeltje (en webshop!) in Gent (NEST), gerund door drie prachtige dames die zich inzetten voor eerlijke mode. De kledingstukken zijn gemaakt door mensen in goede werkomstandigheden en zij krijgen daarvoor een leefbaar loon! Verder bewaakt Just Hazel dat al hun kledij op een milieuvriendelijke manier gemaakt wordt. Bijvoorbeeld: met biologische of gerecycleerde stoffen, gemaakt met herbruikbare energie, zonder pesticiden, gekleurd met natuurlijke kleurstoffen, … Bovendien keert Just Hazel zich tegen de wegwerp-attitude door tijdloze basisstukken te verkopen in plaats van vluchtige trends te volgen. Zo’n kleren kunnen dus ook seizoenen lang meegaan – mede door hun uitstekende kwaliteit.

Onlangs mocht Flaubert de nieuwste aanwinsten van dit duurzame winkeltje showen, met hele leuke foto’s als resultaat. Just Hazel koos een paar eco-friendly bloggers uit om de kleren te passen. We hadden een  topnamiddag met Zoë van Zolea (een groene beautyblog), Eveline van Econista (een duurzame lifestyleblog), Barbara van I love Eco (ook een duurzame lifestyleblog) en Aaron van Bhalobangla (een Gentse actiegroep die zich inzet voor scholen en weeshuizen in Bangladesh). We werden mooi opgemaakt door Mira en Edith van Sprklinglife. Achter de lens: de getalenteerde Els Houttequiet.

IMG_2958
Achter de schermen tijdens de photoshoot!
IMG_E3046
Resultaat van de shoot!

Check voor meer info ook zeker de website en Facebook-pagina van Just Hazel. De collectie is to die for én we kunnen er met een zuiver geweten shoppen!

2/ Duurzame voetjes: TOMS!

Een merk dat ons nauw aan het hart ligt is het schoenenmerk TOMS. Dit merk is vooral bekend omwille van zijn “One-for-One” politiek: voor elk verkocht paar schoenen, helpt TOMS één persoon door hen bij te staan als ze een oogoperatie, drinkwater of een veilige, hygiënische plek om te bevallen nodig hebben. TOMS is actief in meer dan 70 landen en kiest voor lokale partners en duurzame materialen. Naast damesschoenen maakt TOMS ook tassen en zonnebrillen. Wij hebben onlangs dit prachtige (veganistische!) paar gescoord:

ACS_0005.JPG
TOMS

3/ Tweedehands is dik oké!

Iedereen die milieubewust wil shoppen kan natuurlijk ook terecht in de lokale kringloopwinkel. De kledij (of andere spullen) die daar liggen zijn misschien niet geproduceerd met veel aandacht voor ecologie en eerlijke handel, maar hé, recycleren is nog altijd beter dan wegsmijten!

ac-32
Tweedehands bloesje, tweedehands riempje!

Wat wij bovendien zo leuk vinden aan tweedehands shoppen is dat u nooit weet waarmee u thuis zal komen. Vind ik een pareltje of blijkt het vandaag toch alleen maar veel-te-grote of veel-te-kleine brol te zijn? Spannend!

Volgende keer op Flaubert’s Carrot: een special over ecologische verzorgingsproducten!

/Amber&Chiara

4 Reacties op “Flaubert’s closet: 3 manieren om je ecologischer te kleden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: