Flaubert’s kersttafel

En dan is het eindelijk zover: het eten staat in de oven, de pakjes liggen te blinken onder de boom en u hebt uw mooiste jurk aangetrokken. Kerst! De dag waarop een aanzienlijk deel van de mensheid in de keuken staat te zwoegen. En elk jaar weer hetzelfde liedje: “de gasten komen bijna en ik moet mijn tafel nog dekken!” Oeps.

In de spirit van Kerstmis-no-stressmis schreef Flaubert een korte EHBTDP (Eerst Hulp Bij TafelDekProblemen). Opzoek naar andere Kersttips en -tricks? Check dan zeker de Kersttips van Hello Fresh voor meer inspiratie!

1. Less is always more

Vergeet bij het dekken van de tafel nooit dat Kerst in de eerste plaats draait om samenzijn. Niemand zit te wachten op grote bloemstukken die het zicht belemmeren, waardoor de conversatie met uw overbuur ineens een onmogelijke opdracht wordt.

Zeker als u het eten in mooie schalen op tafel serveert (decoratie an sich!) is dit een no-go. Kies voor theelichtjes in plaats van kandelaars en zet het bloemstuk of de kerstrozen op de salontafel. Mix-and-match  (kleurrijk) servies om wat meer leven op tafel te brengen.

IMG_0314-3
Kleurrijk servies, theelichtjes en olieflesjes zorgen voor instant sfeer.

2. Use what you have

Elk jaar een nieuw tafellaken, loper of versiering kopen is toch eigenlijk niet nodig! Uw portemonnee is waarschijnlijk toch al leeggeroofd in deze dure maand, dus waarom zou u nog extra investeren in een mooi versierde tafel? Kies gewoon voor dingen die u standaard in huis hebt: een neutraal tafelkleed, theelichtjes, kerstdecoratie die dit jaar de boom niet haalde, groene takjes (uit de tuin, of waarom ook niet, de kerstboom zelf).

Toch graag iets nieuws, maar wel low budget? Ga dan voor servetten met een kerstthema of tafelconfetti (bijvoorbeeld van Dille & Kamille). Ook een mooie dienschaal kan bijvoorbeeld het centerpiece van de tafel vormen.

IMG_1257-2
Oma’s serveerschotel doet perfect dienst als decoratie.

3. Wees attent

Gasten hebben graag het gevoel dat u aan hen gedacht hebt. Kies daarom voor naamkaartjes, of voorzie iets dat elke gast na het diner mee naar huis mag nemen, bijvoorbeeld een zakje zelfgemaakte koekjes, of een kerstkaart.

IMG_1253-2
Nog koekjes over? Geef ze mee aan je gasten!

Vergeet tenslotte vooral niet te genieten van de avond! :- )

/Amber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: