What I ate in Copenhagen: veggie & vegan

Onlangs verbleef ik 5 dagen in het prachtige Kopenhagen. De lente was in ’t land, de vogeltjes floten, Hans Christian Andersen’s lille havfrue kwispelde met haar zeemeerminnenstaart alle toeristen in ’t frisse water en ik boefte me te pletter. De lekkerste veggie friendly en vegan friendly eetplekjes in Kopenhagen, u vindt ze hier!

1/ Mish Mish

Veggie friendly – vegan friendly – Faelledvej 22, 2200 København N, Denmark

Op ’t eerste zicht lijkt Mish Mish op een doodgewone sjofele pittabar – een beetje vettig, een beetje ongezellig, een beetje kans op salmonella… maar laat deze visuele misleiding u niet tegenhouden om hier heerlijke handgerolde falafel en zelfgekneed pittabrood te komen eten. Of hummus met gebakken champignons, of een slaatje, of shawarma als u van een vlezeke houdt. Voor lekkers uit het Midden-Oosten in on-sfeervol kader is dit the place to be!

IMG_5342

2/ Organic Boho

All-vegan – Gothersgade 5, 1123 København, Denmark

Ik begin nog steeds een beetje te kwijlen als ik de foto van Organic Boho’s schijnbaar simpele bloemkoolwrap bekijk. In dit minuscule all-vegan eettentje at ik de lekkerste vegan wrap ooit. Straffe bewering, ik weet het. Gebakken bloemkool, veeeel groentjes, mysterieuze saus… Medereiziger Piet ging voor de wrap met falafel en was ook zeer content. Dit alles werd doorgespoeld met een rode bietensapje. Mjam!

Opgelet: bij Organic Boho is nauwelijks zitplaats. Take your food and go!

IMG_5410

3/ California Kitchen

Veggie friendly – vegan friendly – Nørrebrogade 12, 2200 København N, Denmark

Bowls full of goodness! Kommekes, kommekes en nog eens kommekes bij California Kitchen: de meeste met vlees of vis, maar allemaal verkrijgbaar in een vegetarische of veganistische versie. Gezond en gevarieerd, van Buddha Bowl tot Bowl of Soup, als het in een kommetje past hebben ze het hier. Getest en goedgekeurd: de vegan Mexicali bowl met guacamole, nachos, refried beans, tofu, quinoa, … lekker (en spicy).

IMG_5366

4/ simpleRAW

Vegan – Raw vegan friendly – Gråbrødretorv 9, 1154 København K, Denmark

Bij SimpleRAW is alles veganistisch en de meeste gerechten zijn zelfs raw vegan (ongekookt, dus). Hoewel ik een levensstijl waarbij gekookt voedsel uit den boze is nooit zou aankunnen, was het rauwe voedsel bij simpleRAW heerlijk – en zeer verfrissend op een uitzonderlijk warme lentedag. Ik koos voor een Pokébowl met bloemkoolrijst, mango, tofu en zeewier. Medereiziger Piet lepelde een kommetje courgettenoedels met currydressing uit. Allebei heerlijk – behalve dat zeewier, dat lust ik blijkbaar niet. Smaakt naar vis. :-/

IMG_5407
Pokébowl! (Gotta catch ‘em aaaall)
IMG_5408
Courgetti met curry

5/ Kaffestuen Vesterbro

Veggie friendly – Vegan friendly – Vesterbrogade 108, 1620 København V, Denmark

Kaffestuen Vesterbro is een leuk ontbijt-, lunch- en taartjesadres. Helaas hebben we tijdens onze reis enkel de lunch uitgeprobeerd. Volgende keer ga ik zeker voor een veganistisch stukje taart!

Die middag op het suggestiebord: broodje met tofucurry, broodje met oesterzwammen en rozemarijn en een broodje zalm/avocado voor de non-veggies dezer wereld. Ik probeerde het broodje met champignons en een appelsapje met munt – allebei heerlijk! Leuke plek om een beetje te blijven hangen ook – oude zetels, gek behangpapier en free wifi. In de buurt zijn ook veel hippe tweedehands- en vintage winkeltjes!

IMG_5355

6/ Fars Dreng

Veggie friendly – Ny Adelgade 7, 1104 København K, Denmark

Elke zichzelf respecterende toerist weet dat ie Denemarken niet kan verlaten zonder smørrebrød gegeten te hebben. Echter, op de kleine roggeboterhammetjes ligt gewoonlijk vis of vlees.

Een veganistische versie van smørrebrød heb ik niet kunnen vinden, maar bij Far’s Dreng hebben ze wel enkele lekkere vegetarische opties: met avocado/roomkaas of avocado/spiegelei. Ik koos voor een boterhammetje met avocado, roomkaas en gepekelde ui en een slaatje met kikkererwten en wortel (wél vegan, maar geen volwaardige lunch zonder brood erbij). Gemberlimonade on the side en met een dekentje op het stoepterras gaan zitten en de sfeer was helemaal hygge!

IMG_5379

IMG_5377

7/ Green Burger

All-vegan fastfood – Frederiksborggade 26, 1360 København K, Denmark

Wie denkt dat veganistisch eten altijd gezond en voedzaam is, heeft het mis: bij Green Burger is de leuze hoe vettiger hoe prettiger. Ik had hier voor het eerst in bijna 15 jaar nog eens een authentieke fastfood experience: frisdrank in grote bekers, plastiek en goedkoop interieur, in papier verpakte hamburgers en frieten en zelfs dat typische, onbeschrijflijke fastfoodsmaakje dat aan al het eten zat. Voor wie soms eens een McDonald’s bezoekt is dit misschien flauw, maar voor mij was het bijna nostalgie! Een vegan cheeseburger en een zakje sweet potato fries later voelde ik me: gelukkig, vettig, een mini-beetje misselijk, maar had ik al gezegd: GELUKKIG? :- D

IMG_5372

Stiekem heel leuk voor één keertje, maar niet voor elke dag. Wie graag veggieburgers met verse groentjes, handgemaakte burgers en kraakverse broodjes wil eten zal hier niet gelukkig zijn. Wie na jaren vegetarisch of veganistisch eens een overprocessed McDonald’s throwback wil meemaken is hier wél aan het juiste adres. YOLO!

IMG_5373

En, bent u al eens in Copenhagen geweest? Lekker gegeten en gedronken? Deel het hieronder!

/Chiara

 

4 Reacties op “What I ate in Copenhagen: veggie & vegan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: