Morning glory: 5 reasons to be an early bird

IMG_3717

Drukt u 3 keer op snooze vòòr u uit uw bed strompelt? Altijd bijna te laat op ’t werk? Hebt u ‘s morgens te weinig tijd om te ontbijten, uw kat te aaien of met uw lief of kinderen te babbelen? Hebt u nood aan tijd voor uzelf – en alléén uzelf? Dan is een vroeg vogelke worden ongetwijfeld iets voor u. Twiet!

De laatste tijd is slapen en opstaan een groot probleem voor mij: niet slapen, teveel slapen, op gekke uren opstaan, niet uit bed geraken, … Dus, tijd voor een blogpost die niet alleen u, maar mogelijks ook mezelf (nog eens) kan inspireren.

Ik sta héél graag vroeg op – ik vind de ochtend leuk omdat de dag nog moet beginnen en alles nog mogelijk is. Als u iemand bent die maar niet uit z’n nest wil komen, vindt u het waarschijnlijk nogal irritant dat ik u wil overtuigen om voortaan vroeg op te staan. Weet ik veel over de deugden van het snoozen, toch? Peut! Vroeger was ik ook met geen stokken uit de cocon der dekens en dromen te krijgen. Toen voelde ik me vaak suf en onproductief en gehaast. Door vroeg (soms echt belàchelijk vroeg) op te staan, voel ik me wakker, productief en rustig.

Volledig niet wetenschappelijk onderbouwd en puur gebaseerd op persoonlijke ervaringen: enkele redenen om toe te treden tot de Orde der Vroege Vogelkes!

1/ Ongestoordheid: geen prikkels van buitenaf

Er zijn niet zo heel veel mensen die monsterlijk vroeg opstaan – en als ze dat wél doen, is het niet om druk te beginnen communiceren met anderen.

In de vroege uurtjes wordt u minder gestoord door dringende mailtjes, sms’en, Whatsapp groepschatontploffingen, meldingen, notificaties, gezaag, gevraag, gelach, goed nieuws, slecht nieuws, … Om pakweg 5u ’s ochtends is er tijd voor uzelf en alleen uzelf – anderen liggen nog te knorren en kunnen nog even zonder uw aandacht. Pfjoew!

2/ Ongehaastheid: meer tijd om te doen wat u wilt doen

Ik geloof dat iedereen baat heeft bij één of ander ochtendritueel. Veel mensen hebben er geen, omdat er ’s morgens niet veel tijd lijkt te zijn.

Kies een paar ochtendactiviteiten uit om rustig uit te voeren en u zal zich al gauw voelen alsof u uw shit together heeft. Topgevoel! Uw ochtendritueel moet u helemaal zelf samenstellen, zolang het bestaat uit dingen waar u gelukkig van wordt. Muziek luisteren, de krant lezen, een koffietje drinken, uw haar vlechten, tegen uw huisdier babbelen (we all do it :-)), …

Enkele dingen die ik ’s ochtends graag doe:

Vòòr een dag buitenshuis: lekkere lunch / tussendoortjes maken

Niets dan voordelen! U eet waarschijnlijk gezonder, u eet lekkerdere dingen, er is ’s middags iets om naar uit te kijken, iedereen op het werk / school / … kijkt jaloers naar uw zelfgemaakt slaatje of cakeje terwijl ze op hun verdroogde boterhamkorst met choco knabbelen. Gniffelgniffel!

IMG_5145

Flaubert’s favoriete lunches en tussendoortjes:

IMG_5200

Leuke kleren uitkiezen / tijd besteden aan hoe u eruit ziet

Ik voel me zelfzeker, positief en creatief als ik er niet als een verfroesjelde zwerfrat uitzie.

Dat betekent absoluut niet dat we allemaal altijd opgekleed de deur moeten uitgaan! Het gevoel dat u tijd gehad hebt om rustig te beslissen over hoe u voor de dag wil komen is gewoon heel fijn. Dat kan even goed in een glitterkleed en met winged eyeliner als au naturel in een jeans en een T-shirt.

Uitgebreid badderen of douchen

Proper en relaxed zijn is goud waard, ik zweer het u.

Sporten

Alles kan: van vijf minuutjes easy beginner morning yoga tot een halfuur joggen. Van een beetje inspanning in de ochtend krijgt u de rest van de dag net méér energie.

Studeren

Er gaat niets boven ongestoord studeren. Geen zeurende huisgenoten, aanbellende postbodes of voorbijrijdende auto’s. Geen klasgenoten die het niet redden zonder uw hulp. Geen vriendinnen die vragen of u toch niet mee iets gaat drinken. (Allez toe? Eén keer? Ge hebt toch eens een pauze nodig?) In plaats daarvan: enkel gekwetter van vogeltjes.

Kijken naar de wereld

Zitten naar buiten kijken en zien hoe de dag ontwaakt is misschien wel het mooiste wat vroeg opstaan te bieden heeft.

3/ Ontbijt!

Al in de tijd van de oma van m’n oma wist men dat u met een lege maag niet veel kunt beginnen. De kracht van rustig en gezond ontbijten is bijna magisch!

IMG_5158
Amandelmelk, fruit en pitjes
IMG_5303
Soyayoghurt, besjes, granaatappelpitjes en choco-granola

Flaubert’s favoriete ontbijtjes – de meeste duren niet eens zo lang om te maken:

IMG_5241
Appelkaneelhavermoutpap
IMG_5346
Kokosyoghurt, granola, besjes

4/ Langere dagen

“Als ik elke dag om 5 uur opsta lig ik na het avondeten gegarandeerd te slapen in de zetel.” Mocht dat waar zijn, dan was deze hele vroegopstaantheorie nogal stom. Hoewel ik denk dat u de eerste dagen inderdaad moe zal zijn ’s avonds, vind ik algemeen gesproken dat vroeger opstaan na een tijdje zorgt voor langere dagen. Als ik vroeg opsta heb ik altijd meer energie – energie die gelukkig niet òp is om 19u. En een beetje meer tijd in een dag, dat is heel leuk!

En mocht u toch een door een namiddagdipje getroffen worden, kan u nog altijd een dutje doen, toch?

5/ Head start

Als ik ’s ochtends tijd maakt om te doen waar ik goesting in hebt, voel ik me echt alsof ik anderen een stapje voor ben. Terwijl andere mensen als eerste dagactiviteit zich doodmoe naar het werk begeven, al aan de telefoon hangen of iets vervelends moeten doen, heb ik al een fantastisch leuk stukje van de dag achter de rug. Vooral op dagen waarop ik niet-zo-toffe dingen moet doen, kleurt zo’n headstart de rest van de dag!

En, bent u een langslaper of een vroeg vogelke?

/Chiara en Amber

2 Reacties op “Morning glory: 5 reasons to be an early bird”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: