Okselvijveravonturen: all natural deodorant

De voorbije maanden heb ik vier natuurlijke deo’s uitgeprobeerd: een blokje aluin, een crème, een poeder en een spray. Mijn hartewens was om niet te stinken en niet te zweten als een rund, zonder chemische brol te gebruiken. Did it work? U leest het hier!

Geschokt door allerlei deo-horrorverhalen op ’t internet besloot ik op een dag traditionele deodoranten en anti-transpiranten buiten te bonjouren. Later leerde ik dat dokter Google géén bekwaam arts is en dat men van deo’s met aluminium géén Alzheimer of kanker krijgt. Echter er zijn twee dingetjes waar ik ook zonder the manipulative ways of the interwebz nog steeds in geloof:

 • hoe minder chemische brol in en op uw lichaam, hoe beter voor uzelf en de planeet
 • zweten is normaal
 • stinken is niet leuk

Daarom zette ik de queeste naar een welriekende en natuurlijke okseltoestand verder. Toen een (nochtans aangenaam geurende) collega me vertelde dat ie al lang geen deo meer gebruikte was ik even in de verleiding om cold turkey voor all natural pits te gaan. Maar, wie Niet ruften in de zomer: hoe doe ik het? gelezen heeft weet het al: ik ben een uitzonderlijk zweterig vrouwmens. Ik durfde niet! Dus besloot ik langzamerhand af te bouwen en de wondere wereld der natuurlijke deo’s te verkennen. Ik testte er vier, in vier verschillende euhm… aggregatietoestanden? (Verkeerdelijk gebruikt wetenschappelijk vocabularium AHOI!)

Vast: Aluinsteen – Najel

Eerst waagde ik me aan de klassieke aluinsteen: van oudsher wordt deze steen gebruikt om de wondjes op pasgeschoren mannenkaakskes te genezen, maar blijkbaar kan u ‘m ook onder uw oksels wrijven. Verdict:

 • Moeilijk om zo’n vierkantige steen vlotjes onder de armen te wrijven. Het trekt allemaal een beetje tegen en voelt onaangenaam.
 • Ik zweet nog héél veel! Aluinsteen zou naast een deodorant ook een anti-transpirant moeten zijn…
 • Ik stink niet. Hoera!
 • Score: 5/10

IMG_5231

Ik gebruik een aluinsteen van Najel die misschien niet afgerond genoeg is. Najel heeft blijkbaar ook aluinstenen in andere vormen, die beter in okselholtes lijken te passen. Wil ik wel eens proberen! En blijkbaar moet de steen ook bevochtigd worden vòòr gebruik… oops, should’ve read the instructions.

Poeder: Lavender Deo Dorant – the Ohm Collection

Ik had hoge verwachtingen van deze prachtig verpakte deo-poeders van the Ohm Collection: om één of andere reden heb ik er meer vertrouwen in dat een product dat naar iets ruìkt mijn zweet beter zal kunnen bestrijden dan een geurloos aluinsteentje. En er zijn véél geurtjes om uit te kiezen: kokosnoot, lavendel, patchouli, jasmijn, gardenia, … mjam! Het verdict:

 • Moeilijk om aan te brengen, het poeder ‘valt’ van de droge huid. Blijft misschien beter hangen op een klamme oksel? MAAR DAT WILLEN WE NET NIET, KLAMME OKSELS! ALLEZ!
 • Minder zweet! Maar overleeft geen dagelijks fietstochtje met een paar hellingen…
 • Geen stank! Maar ook geen merkbare geur van de deo…
 • Geen vlekken op de kleren, tegen alle verwachtingen in. In mijn hoofd zou wit poeder voor vlekken moeten zorgen! Science!
 • Mooie verpakking.
 • Score: 6/10

IMG_5228

Vloeibaar: Deodorant Spray – Dr. Mist

Dit heerlijke foute flesje (check die chillende zeester) Dr. Mist belooft niet alleen uw oksels maar ook uw voeten en andere potentieel ruftende lichaamsdelen fris te houden. Niet één dag, niet twee dagen, maar DRIE! Dr. Mist for the win, y’all. Of niet? Het verdict:

 • De beloftes op de verpakking zijn uiteraard overdreven. Op m’n voeten heb ik dit goedje nog niet gesprayd, maar mijn oksels houdt ie met moeite een halve dag fris. Laat staan drìe dagen.
 • Ik heb het gevoel dat ik gewoon water onder m’n armen spray. (Dr. Mist is dan ook gedeïoniseerd water. Waar ze nadien weer ionen hebben aan toegevoegd. WADDE?)
 • Aangenaam om aan te brengen: sprayen en wrijven, lekker snel.
 • Maar! Het werkt niet! Veel zweet, na enkele uren ruik ik ook naar een holbewoner die net achter een jakhals gerend heeft.
 • Score: 2/10

IMG_5230

Crème: Lovely Lavender deodorant – We Love the Planet

Laatste kandidaat in de grote all natural deo test is dit potje lavendeldeo van We Love the Planet. Samengevat:

 • Deze is m’n favoriet!
 • Hij is makkelijk aan te brengen: cream beats powder!
 • Ruikt lekker.
 • Voelt niet zo aangenaam op pasgeschoren oksels, mijn teer okselvelleke kan het niet aan!
 • Ik zweet minder.
 • Ik ruik fris.
 • Met deze deo voel ik me het meest zelfzeker.
 • Score: 7/10

IMG_5232

Een slotwoord over mijn introductie tot natuurlijke zweetbestrijding:

 • In Niet ruften in de zomer: hoe doe ik het? vertelde ik u al over mijn probleem met polyester: synthetische stofjes + mijn zweet = een unieke maar degoutante combinatie. Mirakel: elke natuurlijke deo die ik uitgeprobeerd heb toverde mijn polyesterprobleem grotendeels weg! Ik zweette nog steeds sneller in een synthetische niet-ademende stof, maar die typische hatelijke geur was er niet meer.
 • Al deze natuurlijke deo’s moeten op een onconventionele manier aangebracht worden. Dingen onder de oksels smeren is niet iets wat u zomaar anywhere anytime kan doen. Gewone sprays of rollers zijn discreter!
 • Hoewel de meeste deo’s die ik hierboven reviewde mijn fanatieke zweetklieren niet helemaal kunnen temmen, zorgen ze er allemaal voor dat ik niet vies ruik. Op het einde van de dag ruik ik “puurder”, niet naar een zeemzoete, gecamoufleerde mengeling van deo en zweet. Of allez, dat vind ik zelf toch… oeps. :- )
 • Ik heb the one nog niet gevonden! Alle producten die ik tot nu toe probeerde hebben nadelen. Op m’n verlangslijstje: The Healthy Deodorant van Lavanila. Of gewoon geen deo meer gebruiken! Freedom to the armpits! #hippiestyle

En u, bent u ook zo obsessief bezig met uw eigen oksels en lichaamsgeur?

/Chiara

3 Reacties op “Okselvijveravonturen: all natural deodorant”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: