Five funny books for shitty days

Gewoonlijk dartel ik vrolijk door het leven, maar soms word ik wakker en voel ik aan m’n water dat het een kakdag gaat worden. Hebt u dat ook wel eens? Of hebt u niet enkel een kakdàg, maar gaat u door een heuse kakperiòde? Dan is dit een blogpost voor u: 5 grappige boeken om u te helpen niet bij de pakken te blijven zitten.

Het is uw leven! U hebt de touwtjes in handen! Wentel u niet in de melancholie en de tranen en het geneut. Zet uzelf liever een kopje thee, trek een pak koeken open, neem er vrede mee dat u het volledig zal leegvreten en zet u met één van onderstaande literaire parels in de zetel:

(3 van de 5 boeken hebben rechtstreeks of onrechtstreeks te maken met konijnen. Dit is geheel toevallig. :’) Hoewel, wie wordt er nu niet blij van konijntjes? Ah.)

1/ Nefast voor het konijn – Hugo Matthysen

IMG_5121

Wie soms eens een Humo openslaat zal het al weten: Hugo Matthysen staat bekend om z’n nonsensicale verhaaltjes over fictieve figuren zoals Boerke Kevin en Ridder Ivanhoe. “Nefast voor het konijn” gaat helemaal niet over konijnen, het is een verzameling absurde kortverhalen over alles en niets – héél moeilijk samen te vatten. Elk verhaal is voor u het weet afgelopen en laat u zitten met een behaaglijk ‘haha-what-the-fuck?!’-gevoel.

Nu ik beseft heb dat dit boek in 2007 uitgegeven werd, voel ik me even oud en semi-depressief, maar algemeen gesproken heeft deze hilarische verzameling me in de laatste tien jaar nog nooit teleurgesteld! Altijd hardop grinniken en géén plaats voor depressie en existentiële crisissen. ;- ) Ahum.

2/ The Book of Bunny Suicides – Andy Riley

IMG_5125

Voor wie zò’n kakdag heeft dat ie geen letters aankan, is prentenboekje “The Book of Bunny Suicides” van Andy Riley perfect! Een verzameling van tragische maar hilarische tekeningen van konijntjes die zich op onnozele manieren van het leven te proberen beroven: zichzelf doorspoelen in een vliegtuigtoilet, zichzelf in een broodrooster steken, … simpel, vermakelijk en helemaal niet zwartgallig.

3/ Great Lies to tell Small Kids – Andy Riley

IMG_5124

Nog een prentenboek van Andy Riley, net zoals “The Book of Bunny Suicides” vol onnozele mopjes. Het is vast ook verschrikkelijk leuk om de leugentjes écht wijs te maken aan kinderen in uw nabije omgeving. Grijp er eens eentje bij de lurven en test het uit! Voorbeeldleugens:

  • Regen is pipi van Jezus.
  • Muizen verzamelen menselijke huidschilfers en eten die op als cornflakes.

Oh, the look on their little faces.

4/ Kijk niet zo, konijntje – Marnix Peeters

IMG_5122

In dit lijstje van kortverhalen, prentenboeken en self help books is “Kijk niet zo, konijntje.” de enige roman. Marnix Peeters schetst de laatste dagen van fascistische bejaarde Oscar in een psychiatrische instelling. We krijgen een blik in de ziekelijke, klootzakkerige maar ronduit hilarische gedachten van Oscar en lezen de brieven die hij schrijft naar zijn zeventienjarige pleegdochter, Fanta.  Zwart, ziek, eerlijk en daardoor ongelooflijk grappig. Hardop gelach verzekerd! (Op de trein of in een wachtzaal kan dat al eens gênant zijn, maar laat u dat vooral niet tegenhouden.)

(Wie de award voor coolste bookcover van de jaren 2000 krijgt is wat mij betreft ook al beslist.)

5/ The Joy of Leaving your Shit all over the Place – Jennifer McCartney

IMG_5123

“The Joy of Leaving your Shit all over the Place” is een luchtig self help book voor sloddervossen én voor neat freaks zoals mezelve. ’t Is een pleidooi om gewoon al uw nest rond te laten slingeren en een motivatiespeech om nog méér brol te verzamelen, zonder u schuldig of op uw ongemak te voelen. Het boek is ook een parodiek antwoord op één van mijn andere favoriete boekjes: “The life changing magic of tidying up.” Slordige chaoten voelen zich mogelijks bevestigd, terwijl ik als neurotische opruimer eerder dacht: waar maak ik me in godsnaam druk om? Ideaal om op een kakdag eens alles in een ander perspectief te bekijken en ook gewoon héél amusant geschreven.

En, wat zijn uw favoriete antikakdagboeken?

/Chiara

Eén reactie op “Five funny books for shitty days”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: