Winterslaaptips: één voor elk zintuig

Néén, geen tips om egelsgewijs onder een hoop bladeren te kruipen en de wintermaanden weg te maffen, maar wel een lijstje van dingen die piekerende slapers kunnen helpen om gewoon eens rùstig in slaap te vallen. Eén tip voor elk zintuig: smaken, zien, ruiken, luisteren en voelen – en twee slaap-DIY’s: golden milk en pillow spray.

img_4283

Er zijn een paar dingen in het leven die ik niet goed kan: zwemmen, biefstuk bakken, cadeautjes inpakken en… slapen. Elke avond kruip ik onder de dekens en begint mijn brein de meest nutteloze dingen te bedenken. Ik moet dringend mijn wenkbrauwen laten doen. > Ik ben blij dat ik geen walvis ben, want dan zou ik mezelf niet kunnen krabben als ik jeuk  had. > Of toch wel? > Kunnen vissen eigenlijk jeuk hebben? > Oei nee, een walvis is een zoogdier. > Als ik een walvis was, had ik ook geen wenkbrauwen en moest ik ze nooit laten waxen. > Hm, nu heb ik zélf jeuk. > Verdomme, ik kan er niet bij. > ENZOVOORTENZOVERDER.

Hieronder 5 tips om rustiger in slaap te vallen op een koude, winterse avond. Ik zou willen beloven dat u na het toepassen van deze tips plots als bij toverslag gedachteloos zal liggen knorren, maar dat is gewoonweg niet waar. Toch eens proberen – ik word er alvast rustiger van!

1/ Smaken: Drink iets warms (+ DIY golden milk!)

Een kopje kruidenthee brengt het brein een beetje in slaap- en gezelligheidsmodus. Hou het voor de veiligheid cafeïnevrij: drink liever geen zwarte, witte of groene thee – daar zou u wel eens wàkkerder van kunnen worden in plaats van slaperig. Een kruideninfusie is een beter idee!

Geen zin in kruidenthee? De laatste weken drink ik vaak een kopje golden milk: (plantaardige) melk met kurkuma en andere specerijen. Iets zoeter en zwaarder dan water met kruiden, maar wel lekker en rustgevend. Volgens ’t internet is kurkuma het meest magische, weldoende poeder op de planeet. En ik geloof dat dan maar, natuurlijk! Zo maakt u golden milk:

Nodig voor 1 kop

 • 1 kop (plantaardige) melk (ik gebruik amandelmelk of kokosmelk)
 • 1 theelepel kurkumapoeder
 • 0,5 theelepel kaneelpoeder
 • 0,5 theelepel gemberpoeder
 • een snuif kardemompoeder
 • 1 koffielepel agavestroop of een beetje suiker

Hoe?

 • Verwarm de melk in een pannetje
 • Doe de specerijen en de zoetstof erbij.
 • Roer alles goed door mekaar met een garde. Schuim! :- )
 • Laat 2 minuutjes verwarmen
 • Giet in een grote mok en kruip ermee in uw bedje.
 • SNURK SNURK ZZZZZ

golden-milk

Als u zo iemand bent die ’s nachts altijd naar het toilet moet strompelen, dan drinkt u misschien beter niets voor het slapengaan.

2/ Zien: PUT YO PHONE DOWN

Smartphones, tablets, laptops, alles met een scherm: niet naar kijken voor u gaat slapen! Schermlicht vertelt uw brein iets verkeerds: wakker blijven! Voortdenken! Werken! En ‘k weet niet hoe het bij u zit, maar van naar een scherm kijken krijg ik een bewolkt hoofd. Da’s ook niet zo slaapbevorderlijk. De meeste bronnen raden aan om minstens één uur voor bedtijd te stoppen met schermstaren – zo probeer ik het zelf ook te doen en ik vind dat het werkt!

Als hippe enentwintigste-eeuwse wereldburger vindt u dit mogelijks ondenkbaar. Een avond zonder Netflix en Instagram, da’s sàài. Andere leuke schermloze activiteiten die slaapverwekkend kunnen zijn:

 • Een boek lezen
 • Breien (repetitieve handelingen leiden tot slaperigheid)
 • Kleuren (bijvoorbeeld in een kleurboek voor volwassenen! Ja, dat bestaat)
 • Schrijven (een paar lijntjes in een dagboek of een to do lijstje voor de volgende dag. Ik schrijf vaak in m’n Cook’s one line a day.

 

3/ Ruiken: aromatherapie (+ DIY pillow spray!)

We hebben net onze smaakpapillen getrakteerd op een tasje gouden melk en onze ogen gered van schermschade. Dan is het maar logisch dat onze neus òòk in slaapmodus gebracht moet worden: met een zelfgemaakte aromatherapeutische pillow spray! Zeer hoog geitenwollensokgehalte, maar desperate times call for desperate measures: in mijn queeste naar een goede nachtrust is geen hippieritueel me te veel.

slaapspray-aquarel

Hieronder twee recepten voor pillow mist met essentiële oliën: eentje voor algemene rust en eentje voor wanneer snot en andere verkoudheidssymptomen uw winterse nachtrust belemmeren.

Ik koop m’n essentiële olie bij Holland and Barrett – niet te duur, van goede kwaliteit, verzendservice is prima en ze organiseren vaak kortingsacties. Maar doe gerust uw goesting, er zijn héél veel websites en winkels die oliën verkopen. Probeer eens de natuurwinkel, bijvoorbeeld!

Pillow mist met lavendel en basilicum

Nodig voor 50 ml

 • 30 ml water
 • 10 ml ontsmettingsalcohol
 • 3 drupjes essentiële olie van lavendel
 • 1 drupje essentiële olie van citroen
 • 1 drupje essentiële olie van basilicum
 • leeg sprayflesje van 50 ml
 • potje met deksel
 • trechtertje

Hoe?

 • Doe de alcohol en de essentiële oliën in een potje.
 • Schroef het deksel op de pot en schud een halve minuut.
 • Doe er water bij en schud nog een halve minuut.
 • Giet het mengsel met behulp van een trechter in de sprayflesjes.
 • Met een leuk etiket erop is dit een leuk cadeautje voor een slapeloze medemens!

pillow-mist-basilicum-lavendel

Pillow mist met munt en citroen (anti-wintersnot)

Nodig voor 50 ml

 • 30 ml water
 • 10 ml ontsmettingsalcohol
 • 3 drupjes essentiële olie van munt
 • 2 drupjes essentiële olie van citroen
 • 1 drupje essentiële olie van basilicum
 • leeg sprayflesje van 50 ml
 • potje met deksel
 • trechtertje

Hoe?

 • Doe de alcohol en de essentiële oliën in een potje.
 • Schroef er het deksel op en schud een halve minuut.
 • Doe er water bij en schud nog een halve minuut.
 • Giet het mengsel met behulp van een trechter in de sprayflesjes.
 • Met een leuk etiket erop is dit een leuk cadeautje voor een slapeloze medemens!

Een paar spritskes op uw hoofdkussen voor het slapengaan, en u bent meteen vertrokken naar dromenland! Dat u over wierookstokjes, Greenpeace en kousen in sandalen zal dromen is nìet uitgesloten. Sorry.

pillow-mist-munt-citroen

4/ Luisteren: Turn notifications OFF

Ook onze oren tot rust laten komen is in deze digitale tijden vol smartphonepiepjes en email notifications geen overbodige luxe. Zet uw telefoon gewoon in airplane mode! Kan u niet goed tegen stilte? Dit zijn geluiden die slaapverwekkend kunnen zijn:

 • Een rustig muziekje – Spotify heeft héél veel slaapplaylists: Sleepify, chill.out.brain, … kies uw favoriet!
 • Op Spotify staan ook playlists met natuurgeluiden. Deze vind ik persoonlijk fantàstisch! Regen, vogeltjes, idyllisch stromende beekjes – hoewel, van die beekjes moeten we eigenlijk gewoon pipi doen. Pssssss!
 • Val je eerder in slaap van opnames waarin je baas of prof een uiteenzetting doet over het saaiste onderwerp ever? Zeker opzetten!
 • Ook YouTube staat vol filmpjes om je te helpen slapen. Flaubert’s favoriet: Peaceful Cuisine – een kerel uit Japan die in HQ filmt hoe hij z’n groenten snijdt, koekjes bakt, milkshake maakt… zéér kalmerend. Het is natuurlijk moeilijk om YouTubefilmpjes te raadplegen als we ook de no-screens-before-bedregel willen volgen! Hmm…

5/ Frisse lakens

Wie houdt er nu niet van de geur van frisgewassen lakens? Katoen en waspoeder, must-haves in een ideaal slaapscenario. Ik vind dat lakens zéker elke week gewassen moeten worden, maar door gloeiende discussies met mijn huisgenoot besef ik dat misschien niet iederéén dat vindt. #germfreak

Volgens verschillende betrouwbare en niet-zo-betrouwbare bronnen zou een mens het comfortabelst slapen in katoenen, ademende lakens en een koele ruimte. Conclusie van proefondervindelijk onderzoek: ’t is waar! Ook al klinkt warmte aanlokkelijker op een gure winteravond, eigenlijk slaapt u nog het best in de koelte. Omhul u dus niet in synthetische brol en zet eens een raam open – zuurstof ahoi!

img_4282

Onze lakens hebben we online besteld – helemaal van katoen, helemaal niet duur en met een adorabel, subtiel plantenprintje. We hebben liefst niet teveel toeters en bellen in de slaapkamer, als je omringd bent door brol en drukte is het niet verwonderlijk dat het rustig in slaap vallen niet lukt! Lichte kleuren, veel wit en subtiele tekeningetjes zijn de sleutel tot mentale rust. Zennnnn!

5/ Wees proper!

Niets zo leuk als frisgewassen in uw nestje duiken! Warm badje, muntige gepoetste tandjes, droog wintervelleke insmeren: om één of andere reden zorgt dat altijd voor een rustigere nacht. Het gaat ‘m vooral om gewoontes en rituelen, dingen die u kan doen om u mentaal voor te bereiden op bedtijd. En als u te druk bezig bent met gezichtsmaskers en lotions, kan u natuurlijk nìet naar het duvelse licht van uw smartphone of tablet kijken. AHA, GENIAAL! Overigens, als u zoals in tip 4 in propere lakens gaat liggen maar zélf nog vuil bent, dan is dat toch een beetje zonde.

Miscellaneous

Oh ja, als uw bedpartner snurkt of dekens steelt, zal u hem/haar misschien moeten uitschakelen voor u écht van een goede nachtrust kunt genieten. 🙂

img_4290

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: