6 veggie hotspots in Barcelona

Druk druk druk, we hebben het allemaal druk. Te druk om een taartje te gaan eten met de vriendinnetjes, te druk om herfstwandelingen te maken, te druk om emails te beantwoorden, te druk om die gigantische berg strijk beginnen weg te werken, zelfs te druk om twee dezelfde kousen aan te doen. TE DRUK.

In een helder moment zag ik in dat het tijd was om FOERT te zeggen tegen de immer zoemende drukte – en manlief gewoon achterna te gaan nadat ie op apothekersconferentie was geweest in Barcelona. Loeiende emails, gekreukte kleren en kousmatchmanoeuvres achterlatend trok ik voor het eerst in mijn leven alleen naar de luchthaven.

Gewapend met de twee essentials van een vliegreis (een banaan en een flesje travel size handontsmetting) geraakte ik geheel zonder miserie op het juiste vliegtuig. Daar bladerde ik rustig in mijn splinternieuwe Flow Magazine en liet me wijsmaken dat het leven best vredig kon zijn.

Gezien dit ons tweede bezoek aan Barcelona zou worden, vroegen we ons terecht af: wat gaan we daar dan eigenlijk doen? De conclusie: boefen en rondhangen. En zo geschiedde. Vier dagen lang at ik alles wat ik tegenkwam en alles waar ik goesting in had. Hieronder een selectie van mijn favoriete veggie adresjes in Barcelona!

(Tevens een bewijs dat er in het land van vis, vlees en tapa’s véél vegetarisch lekkers te rapen valt. De laatste keer dat ik in een Spaanse supermarkt naar een vleesloos alternatief vroeg, kwam de vriendelijke man clueless met een pizza en een paprika aanzetten. “No meat, no meat!” Sjonge.)

1/ Bloom (Eixample)

(Ontbijt, brunch, lunch)

Klein, schattig plekje waar drie ongelooflijk vriendelijke dames rondhollen met koffie, verse sapjes en allerhande brunch classics: slaatjes, toast, wraps, pasta, cake, pannenkoeken – allemaal vers en biologisch. Quirky gerecycleerd interieur ook: rubberen laarzen met plantjes erin op de trap en een oud bord met duwlettertjes – zoals vroeger in van die muffe sporthallen waar men alleen maar bier en Oxo-soep met beschuit serveerde. Vollenbak #housegoals!

Manlief Piet en ik deden lekker oldskool: koffie en dikke pannenkoeken met boter en siroop. Meer heeft een mens niet nodig.

img_3849

2/ Brunch & Cake (Eixample)

(Ontbijt, brunch, lunch, diner)

Met een slogan als ‘In grandmothers we trust’ kon ik eigenlijk niet anders dan op vòòrhand al verliefd worden op dit all-day brunchetablissement. We zetten ons op het terrasje met zicht op het drukke verkeer, maar hebben gauw alleen nog maar oog voor de gigantische en feestelijke borden die de serveersters ronddragen. Gevaarlijk hoge stapels pannenkoeken, dikke kwakken havermout, kuipen salade, hallucinant dikke schellen brood en cake – u moet echt al wat schranservaring hebben om hier uw bord leeg te krijgen.

img_3782
Grootste hoop havermout ooit.

Challenge accepted, dachten Piet en ik meteen! Hij koos voor fruitsalade met granola en yoghurt (nìet zo licht als het klinkt) en mijn oog viel op de bagel met avocado, fruit en havermout. Het was heerlijk, véél te veel en überinstagrammable. Het enige wat me ervan weerhoudt om Brunch & Cake tot brunchwonderland te dopen, is dat mijn avocado eigenlijk helemaal niet rijp genoeg was. I’m pretty fussy about my avocados. #sorrynotsorry

En oh: hou er rekening mee dat hier héél lange wachtrijen staan op de piekuren. Brunch & Cake is zeer populair bij de hippe Barcelonezen.

img_3790
Grootste berg fruitsla ooit.

 

3/ Teresa Carles (El Raval)

(Lunch, diner)

Tijdens mijn vorige bezoek aan Barcelona al een instant favourite: 100% veggie en veel bijzondere dingen op de kaart. De bediening is een beetje grumpy, maar daar wil ik gerust leren mee leven: de groententempura, lasagne met chai en pompoen, een (onfotografeerbare) champignonstoofpot (a.k.a het bord bruine prut op de foto hieronder), veganistische snow cake en moeulleux waren immers overheerlijk. We spoelden alles door met een glas niet-zo-heerlijke rosé huiswijn.

Teresa Carles heeft ook een kleine flexitarische zus: Flax & Kale (hieronder meer daarover!) en u kan er ook versgeperste sapjes kopen.

4/ Hummus (Eixample)

(Lunch, diner)

Dit kleine restaurantje is een ode aan ’s werelds heerlijkste dip: HUMMUS! Dat kon u misschien al vermoeden toen u de naam van het restaurant las. Euhm…

Piet en ik kozen uit het menu dat vol Middenoosterse, vegetarische gerechten staat uiteindelijk voor champignonhummus, seitanspiesjes en plat brood met gegrilde groentjes. Dit beslisten we weliswaar na een twijfelmarathon, want er was ook falafel en shakshouka (gebakken eitjes in tomatensaus)… choices, choices!

Hier proefde ik één van de lekkerste potjes hummus ooit – romig, met veel komijn en look en tahin, en dan die gebakken champignons erop… kwijl. Ik vond deze hummus zelfs lekkerder dan m’n eigen hummus. Onbescheiden maar veelzeggend – I rest my case.

Ook belangrijk: hier wordt uw hummus gebracht door een vrolijk en lief vrouwmens; eerder een uitzondering in deze met humeurig restaurantpersoneel bezaaide stad.

5/ La Bàscula (El Born / La Ribera)

(Lunch, diner)

Verborgen in een klein straatje ligt La Bàscula: een oude kaarsenfabriek die omgebouwd is tot een restaurantje: hier wordt lunch geserveerd op recycleerbare wegwerpborden en op houten deuren die dienst doen als tafel. Veel vegetarisch en veganistisch, hier en daar een gerecht met vis.

img_3793

Hoe charmant zo’n houten tafeldeur ook is, erg makkelijk om aan te zitten is het niet. Eten uit wegwerpservies vind ik ook altijd wat gek. Maar dat maakt allemaal niet zoveel uit, want het eten is hier héél lekker. Broodje seitan met tomaat en prinsessenboontjes voor mezelf en een veggieburger met dikke frieten voor mijn wederhelft – maar éérst was er natuurlijk pittabrood met baba ghanoush, hummus en guacamole! Heel charmant, redelijk geprijsd en ideaal voor een snelle lunch, maar niet voor wie gezellig en lang wil tafelen.

6/ Flax & Kale

(Ontbijt, brunch, lunch, diner)

In dit flexitarische zusje van Teresa Carles heeft vis ook een bescheiden plek gekregen op het voor de rest veggie- en veganvriendelijke menu. Het is hier zò lekker dat we drie keer gingen: één keertje voor het avondeten, op een zonnige namiddag voor een sapje, en dan nog een keer om te lunchen.

Ook hier is de bediening een beetje grumpy en men bonjourt u na het eten nogal onsubtiel buiten als het druk is, maar ik ben nu eenmaal grote fan van de menukaart (desserts uitgezonderd, die zijn flauw).

Ravioli met champignons, tortilla’s met champignons, toast met champignons (wij houden van champignons, ja), mini-veggieburgertjes, paleobrood met bietenspread en kokosboter (GENIAAL), een nazomers flesje sap en een grote boerenkoolsalade maakten we soldaat. Vreemde ervaring: de laatste tortilla van mijn wederhelft smaakte naar waspoeder… spesjaal.

Op onze laatste dag verlangde ik na de luchtige kale salad naar iets vettigs (project Buddha Belly, hoezee): mijn oog viel op de chocoladecake in kweetnietmeersaus en weetikveelsorbet. ’t Zag er mooi uit, maar ’t was niet om over naar huis te schrijven. Volgende keer beter!

img_3875
But it’s so prettyyyyy!

Hebt u ook veggievriendelijke boeftips in Barcelona, of elders? Deel ze hieronder!

/Chiara

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: