DIY Flamingo-raamstickers!

’t Begint te zomeren. U krijgt plots zin om allemaal ondenkbare dingen te doen: de kleerkast uitmesten, de vloer eindelijk eens dweilen, het terras schrobben, al uw servies in ’t sop zetten, boeken op kleur sorteren, ruiten kuisen, en zo voort. Of ben ik de enige met die postponed lenteschoonmaakmicrobe?

Dat van die boeken op kleur sorteren was geen mopje.

Onlangs gaf ik in een schoonmaakfurie mijn ramen een make-over: een flinke poetsbeurt en een heleboel decoratieve brol op de vensterbank – cactussen! Boeken! Vet- en andere plantjes! Ik wou zelfs vlagjes omhoog hangen maar manlief stak er een stokje voor. Ik treur tot op heden nog steeds om het vlagjesverbod.

DSC_0680

Exhibit A: gepimpte vensterbank. Zeg nu zelf, met vlagjes zou ze toch perfect zijn? I know. Check overigens hier hoe je zelf mini-cactusjes in mosterdpotjes maakt.

In een poging om het vlag-veto te onderscheppen zocht ik andere dingen om de ramen op te fleuren. Knalgroene rolgordijnen voor het VELUX raam? Mogelijks te flashy voor iemand die geen veelkleurige vlaggetjes kan verdragen. Als ik geen twee linkerpoten had, zou ik zelfs zélf rolgorijntjes kunnen maken. Ik belandde – zoals bijna iedere zondag – in een Pinterestdraaikolk en kwam terecht in de kleuterwereld der raamverf en raamstickers. Allemaal behoorlijk lelijk en knullig, dat kon maar één ding betekenen… ik moest en zou er mijn missie van maken om de eerste coole, niet-uitgelopen, totally grown-up raamstickers in de geschiedenis van het internet te fabriceren! MET FLAMINGO’S – dat past vooral bij het epitheton totally grown-up. Jezus, “epitheton”, wat is dat nu weer voor een woord. To the point!

Zo maak je flamingo-raamstickers:

Of liever, zo maakt u een roze raamstickerbrouwsel dat ook voor andere dessins gebruikt kan worden.

Nodig:

 • 3 eetlepels vloeibare knutsellijm (doorzichtige of witte – ik had doorzichtige en heb er een paar drupjes mod podge door geroerd. Witte lijm resulteert in meer opaque stickers.)
 • 2 drupjes rode voedingskleurstof
 • 1 drupje vloeibaar afwasmiddel
 • penselen (minstens één dik en één fijn)
 • een plastieken mapje
 • zwarte glasverf
DSC_0686
Flamingostickers in progress

Hoe?

 • Meng de lijm, de kleurstof en het afwasmiddel op een bord
 • Teken flamingos op het plastieken mapje.
  • Een combinatie van grote, dikke, kleine, dunne flamingo’s is leuk! Probeer ze zeker niet allemaal identiek te maken.
  • Zorg er voor dat fijne stukjes, zoals de pootjes en de nek, genoeg raakvlak hebben met dikkere lichaam.
  • Leg een dikke laag “verf”, zo zijn de stickers steviger.
  • Foutjes of slordigheden kan u na het opdrogen wegknippen. Liever een te dikke lijn dan een te dunne lijn!
 • Laat een nachtje opdrogen – wie om één of andere reden DRINGEND flamingostickers nodig heeft kan met een haardroger (koude lucht!) aan de slag.
 • Pel de opgedroogde stickers van het plastiekje.
 • Knip slordigheden of te dikke lijnen bij.
 • Plak de stickers op het raam!
 • Breng met de glasverf enkele zwarte details aan als de stickers al op het raam kleven. Bijvoorbeeld: aan de pootjes, oogjes, het bekje… Details schilderen als de stickers nog op het plastiekje of het glas plakken kan ervoor zorgen dat ze afbreken.
  • Glasverf is naar mijn ervaring het enige wat ‘pakt’ op de glibberige stickers; acrylverf glijdt er gewoon af. Geen zorgen, de glasverf blijft niet eeuwig op uw raam – er zit immers een stickerlaagje tussen. Probeer weliswaar niet òp het raam te schilderen met de glasverf!
DSC_0682
Flamingo’s fotograferen met tegenlicht is nie gemakkelèk.

DSC_0684

Et voilà!

/Chiara

6 Reacties op “DIY Flamingo-raamstickers!”

 1. Ik twijfel al JAREN om mijn boeken op kleur te zetten maar vooralsnog (en ondanks drie verhuizen) staan ze op alfabetische volgorde. Schandalig, want die kleuren zijn zo vrolijk!
  Ik denk dat het lief zelfs de flamingo’s erover zou vinden. Enkel met Kerstmis mag ik me volledig laten gaan 🙂 🙂

  Like

   1. Dat is nog vér weg, hopelijk ziet hij de flamingo’s tegen dan niet meer hangen. Dat is mijn truc: veranderingen langzaam introduceren zodat het minder opvalt 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: