Niet ruften in de zomer: hoe doe ik het?

Ik fiets naar het werk en ik vind dat behoorlijk flink van mezelf, zeker omdat ik niet zo heel goed kan fietsen. Dagelijks trotseer ik de gevaren van het verkeer en fiets ik mopperend die ene onoverkomelijke brug in Zwijnaarde op. Hijg. Puf. Bleuh.

Wanneer ik nog méér mopper is als ik helemaal verlept het kantoor binnenstrompel: nog niet zo lang geleden nog verwaaid en kletsnat van de regen, tegenwoordig kletsnat van het zweet. Lekker, I know. Als koningin der okselvijvers en zweetsnorren is nìet fietsen overigens geen oplossing voor de ongemakken der transpiratie. Ook op de bus, tram, in de auto en te voet is het bij mij plakkerigheid troef bij mooi weer.

Wie in zo’n perpetual state of sweatiness verkeert, heeft veel dingen om zich zorgen over te maken. Vlekken op de kleren, tegen het voorhoofd plakkende froefroes, maar vooral: STINKEN. Aan okselvijvers en plakfroefroes valt er weinig te doen, maar uw zomerse lichaamsdampen kan u wel degelijk onder controle houden. Ik hoop dat dit bericht mensen die denken dat het okee is om met hun penetrante walmen op een overvolle bus of tram te stappen bereikt. Gezien die kans klein is, schrijf ik vooral voor mijn lotgenoten; arme stakkers die graag proper en fris willen zijn en effectieve wapens in de strijd tegen hun zweetklieren goed kunnen gebruiken.

Dus: hieronder enkele tips om de zomer zo welriekend mogelijk door te komen. All the sweaty ladies,  aaaall the sweaty ladies – now put your hands up! Dan kunnen uw oksels wat verluchten.

Was u

DSC_0664

No shit Sherlock. Wie niet wil stinken moet zich wassen. Deze basisregel in het leven wordt door velen echter vergeten, dus ik herhaal hem met graagte: was u. Was u elke dag, grondig. Wie verkondigt dat de huid uitdroogt en dat een haardos er futloos komt uit te zien door te vaak te reinigen, krijgt bij mij geen gehoor. Daar staat ge dan met uw stralend vel en uw glanzende haren, riekend naar een boerderijdier. Proficiat.

Eén van mijn lievelingsreinigingsmiddelen van het moment is een doucheolie van Rituals, met de geur van zoete appelsien en cederhout. Niet alle zepen, gels of olies zijn nog ruikbaar na een afspoel- en afdroogbeurt, maar de geur van deze olie blijft heel lang hangen op de huid! Wie zich, zoals in vorige paragraaf beschreven, zorgen maakt over een uitgedroogde huid moet deze olie zeker eens proberen, ze is immers erg gentle en hydraterend.

On a related note: gebruik regelmatig een lichaamsscrub en smeer bodylotion na het douchen. Door oude huidcellen weg te scrubben kan de lotion beter z’n werk doen: de huid wordt beter gehydrateerd. Wat heeft dat dan te maken met nìet stinken? Aha! Op een goed gehydrateerde huid blijven geuren van bijvoorbeeld parfum of bodyspray langer hangen. Wie dus de indruk heeft dat z’n parfum na enkele uren al vervlogen is, parfumeert mogelijks op een te droge huid.

Deodoriseer u (is dat wel een werkwoord?)

DSC_0666

Deo! A sweaty girl’s best friend. Een goede deo vinden is niet makkelijk. Ik heb de wereld der deodoranten en anti-transpiranten al uitgebreid verkend en nog maar zelden iets tegengekomen dat aan mijn zweterige noden voldoet: sommige deo’s ruiken niet lekker, werken niet meer na 2 uur, laten van dat mottig wit poeder achter op de kleren, prikken aan pasgeschoren oksels, … ga zo maar door. Deze Paradise Moments van Fa vind ik best te pruimen, ook al staan er een heleboel verbale onnozelheden op het flesje: “NEW! Soft & precise spray” Okee dan. “Non-stop fresh technology” Amai, fancy. “48h protection” HAHA, NEE. “Hibiscus Scent” MAAR HIJ RUIKT NAAR VANILLE?!

Dat er geen aluminiumzouten in zitten stelt me dan weer wel gerust. Deze deo maakt ook echt geen vlekken op kleren, ruikt erg lekker en houdt de oksels fris voor een acceptabele periode – maar nìet voor 48 uur. Stiekem hou ik nog het meest van deze deo omdat de fles koraalroze is en er een supercoole papegaai op staat. DEUH.

Polyester awoe!

Synthetische stoffen zijn voor de zweterigen dezer aarde geen goed idee. In een polyester truitje krijg ik het snel veel te warm en benauwd. Synthetische stoffen zijn dan ook minder luchtdoorlatend dan bijvoorbeeld katoen of linnen. Of dat heb ik toch eens gelezen in de Flair.

Mijn signature okselzweetgeur (#proud) ruikt ook erg vreemd als ie op polyester terecht komt. Na een uitgebreide internetzoektocht ontdekte ik dat ik géén freak of nature ben: op een bezweet stukje polyester zouden andere bacteriën groeien dan op een bezweet stukje katoen. Onderzoekers van Universiteit Gent verklaren dat de bacterie Micrococcus welig tiert op bezweet polyester (niet op katoen!), en laat die Micrococcus nu net een beruchte veroorzaker van vieze geurtjes zijn.

De onderzoeksgroep die zich bekommert om okselzweet heeft zelfs een website: Dr. Armpit. Hilarisch maar inzichtelijk. Ik denk erover om me als proefpersoon op te geven. #notkidding

Parfumpjes johei!

DSC_0659

Met een flinke spritz bodyspray en/of parfum wandelt u zelfverzekerd een hete zomerdag door. Als alle tips uit de categorie ‘voorkomen’ al toegepast zijn en u frisgewassen en gedeodoriseerd rondloopt in een luchtig katoenen tenuetje, is het niet uitgesloten dat er toch nog een onverwachte zweetuitbarsting volgt. Rennen naar de bus, wind tegen tijdens het fietsen, onverwacht presentaties moeten geven in ’t Frans, beseffen dat je hakken echt wel hoog zijn en de vloer toch gladder is dan verwacht… er vormen zich al voorhoofdszweetdruppels als ik er nog maar over moet schrìjven.

Om dergelijke onverwachte dagwendingen te overleven hul ik mezelf tegenwoordig in deze cocktail: Tao Yin body mist van Rituals en Ange ou Démon – le secret van Givenchy. In de zomer is het een goed idee om voor frisse, “propere” geuren te gaan in plaats van zoete, zware luchtjes – of dat vind ik tenminste. De body mist van Rituals doet denken aan frisgewassen kleren (katoen, waspoeder, lakens die net van den draad komen!). De topnoten van Ange ou démon bestaan weer bestaan uit citroen, theeblaadjes en cranberry – wederom friszuur, en ergens ook de subtiele zoetheid van leliebloempjes. Lieflijk! Een laatste gebod: denk nooit dat deze laatste stap alle vorige stappen kan vervangen. Wie ongewassen en deoloos in polyester outfits rondparadeert maar zich wél hult in een wolk parfum, zal mogelijks toch nog stinken.

Welriekende groeten

/Chiara

BewarenBewaren

6 Reacties op “Niet ruften in de zomer: hoe doe ik het?”

 1. 1 tip: Rexona maximal protection – clean scent. Allerbeste deo ooit (en dit komt van een mede-okselvijver-queen, trust me).
  Wat nog beter werkt bij mij dan katoen zijn bamboe t-shirtjes: true heaven voor zweters…

  Like

 2. Hilarisch geschreven en goeie tips voor iemand die ook elke dag met de fiets naar ’t werk gaat (enfin probeert te gaan). Nochtans durf ik het scrubben al eens over te slaan, en polyester doe ik alleen aan om te sporten en jep dat stinkt!!! maar het droogt snel en op dat moment hoef ik toch geen andere mensen om me heen 😉

  Like

  1. Blij dat onze anti-rufttips bij een mede-naarhetwerkfietser en polyesterdragende sportster gearriveerd zijn! Met sporten in polyester heb ik een love-hate-relationship… zo’n polyesteren outfitjes drogen wel snel, natuurlijk. Katoen daarentegen, dat begint tegen je vel te plakken – URGH! :- )

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: