Flaubert’s lievelingstoast

Op een mooie zomerdag, nog niet zo lang geleden, dwaalden Amber en ik door de broeierige straten van Riga. We hadden net gedesoriënteerd op een stinkende bus gezeten, eindelijk onze slaapplaats gevonden en met succes onze koffers drie trappen naar omhoog gesleept. Om deze grandioze overwinning te vieren zetten we meteen een feestelijke tocht in naar de onbetwiste place to be in Riga: de Rimi. En oh, hoewel de naam doet vermoeden dat de Rimi een met Tiësto-tunes gevulde discotheek is, is het gewoon een supermarkt. Maar wel een héle coole supermarkt. Wij doen alleen maar coole dingen op vakantie! Deuh.

In de Rimi ontdekten we allemaal gekke dingen:

 1. Mosselen, koeken en inktvispoten liggen in Riganese supermarkten gewoon los in een bak met een schepje erbij.
 2. Het lijkt een lokale gewoonte te zijn om rustig van een koek te proeven en hem half opgeknabbeld terug in de bak te bonjouren als je ‘m niet lust.
 3. Spuitwater heeft een blauw etiket. Plat water heeft een rood etiket. Dit is een mindfuck van jewelste.
 4. Olijven vind je op minstens vier verschillende plaatsen in de winkel. Het is erg moeilijk om de ontpitte variant van de soort mét pit te onderscheiden – we kunnen blijkbaar toch niet zo goed Lets lezen.

Maar het allerbelangrijkste dat we ontdekten was een onverwachte, frisse en gezonde ontbijtcombinatie. We hadden geen zin in boterhammen met choco. En ontbijtgranen met melk is zò 2008. Op alleen een stukje fruit kan je niet recht blijven staan. “Yolo”, dachten we, “we gaan voor een hartig ontbijt.” En aldus werd Flaubert’s lievelingsontbijt geboren: toast met avocado, tomaat en spiegelei. Vergeet spek met eieren, zeg adieu aan havermoutpap! Probeer…

Flaubert’s lievelingstoast!

a.k.a toast met avocado, tomaat en ei

DSC_0002

Nodig voor 2 personen

 • 2 dikke sneden brood (wij lusten het liefst bruin brood met veel pitjes, maar gebruik gerust whichever brood floats your boat)
 • 1 rijpe avocado
 • enkele kerstomaatjes (of 1 grote tomaat)
 • 2 eieren
 • een beetje citroensap
 • een beetje olijfolie
 • peper en zout

Hoe?

 1. Ontpit de avocado en lepel al het vruchtvlees uit de schil.
 2. Plet de avocado op een plat bord met een vork.
 3. Prak een klein beetje citroensap, een beetje olijfolie, peper en zout door de avocadoprut. Proficiat, je bent nu bijna guacamole aan het maken. Maar dit terzijde!
 4. Snij de tomaat in schijfjes.
 5. Zet een pan op een middelhoog vuurtje.
 6. Wrijf beide kanten van het brood in met een beetje olijfolie.
 7. Leg het be-olijfolie’de brood in de warme pan. Bak een paar minuutjes aan elke kant. Niet te lang! Ain’t nobody want burnt toast, right?
 8. Leg het warme brood op een bord. Nu de pan vrij is, voeg je nog wat olijfolie toe en breek je de eieren boven de pan. Niet roeren! We willen een spiegelei, geen omelet en geen scrambled eggs.
 9. Smeer het avocadomengsel op het brood.
 10. Leg wat tomaatschijfjes op het met avocado besmeerde brood.
 11. Vergeet intussen niet dat de eieren nog aan het bakken zijn! Aargh!
 12. Zet het vuur af en draai de spiegeleieren helemaal om, zodat de bovenkant nog een paar seconden kan bakken.Een spiegeleitje dat op die manier gebakken is, heet overigens ‘easy over’. Zo eten wij ze het liefst!
 13. Leg het ei op de toast met avocado en tomaat.
 14. Besprenkel eventueel met nog wat extra citroen, olijfolie, peper en zout.

DSC_0644

Je kan ook een pimped out chromed out versie van deze toast maken, bijvoorbeeld met verse koriander, krulkool (#kale!) en allerlei zaden. Een sneetje kaas maakt van dit ontbijt ook de perfecte lunch!

/Chiara

3 Reacties op “Flaubert’s lievelingstoast”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: