How to survive de eerste soldendag

Daar is ie dan: die tijd van het jaar waar velen van ons naar uitkijken en waar anderen van gruwelen… DE SOLDEN! Ikzelf behoor tot de laatste categorie. Begrijp me niet verkeerd, winkelen kan leuk zijn. Maar omver gelopen worden op de Rue Neuve of de Meir door een bende hysterische vrouwen (én mannen), vechten voor een kledingstuk, beseffen dat er drie kilometer file staat aan de pashokjes, en vervolgens thuiskomen met dingen die toch niet passen… hmm, nee.

Hoe overleef ik de eerste soldendag?

Toch ben ook ik al door menig vriendin op die hoogdag der shoppingdagen meegesleurd naar een grootstad, om later semi-depressief en blut terug huiswaarts te keren. Ik beschouw mezelf dan ook als ervaringsdeskundige! Daarom, hieronder mijn tips voor een zo geslaagd mogelijke eerste soldendag:

Plan it

Het belangrijkste om zo’n eerste soldendag te overleven is een uitgebreid plan:

  1. Wat wil ik kopen? (Lees: wat heb ik nodig?)
  2. Wat is mijn budget?
  3. Welke winkels zou ik willen bezoeken?

Ik probeer op voorhand altijd een lijstje op te stellen van wat ik absoluut nodig heb / écht wil en probeer daar een bedrag aan te koppelen. Daarnaast hou ik nog een ‘noodbedrag’ opzij. Gewoon, voor het geval dat ik de broek/handtas/sjaal van mijn leven tegenkom.

Ook blijf ik altijd trouw aan mijn vaste winkels, uit ervaring heb ik namelijk geleerd dat doelloos shoppen rare dingen doet met een mens. Het kan ongelofelijk frustrerend zijn om NIETS leuks te vinden. Als ik dan opzoek ga naar ‘iets’ in winkels die ik normaal niet bezoek kom ik steevast buiten met een miskoop. Da’s niet alleen een grote moodkiller,  maar ook niet aangenaam voor de portemonnee. Winkels die steevast op mijn eerste-soldendag-route liggen: &OtherStories, Urban Outfitters, COS, Sissy Boy en Bellerose.

Want it

Je kent het wel: je bent de laatste maanden al vier keer in die ene boetiek binnen geweest om die ene rok te passen, maar hij is gewoon vreselijk duur. Elke keer als je die boetiek passeert (het is van moetens, hij ligt nu eenmaal op je weg naar school / werk /…) lijkt die rok om je aandacht te schreeuwen. Maar dan, zo héél soms gebeurt er iets magisch: de solden zijn begonnen en die ene rok is ineens niet alleen betaalbaar (of dat maak je jezelf toch wijs) maar ook nog eens beschikbaar in jouw maat! IT’S A SIGN FROM THE UNIVERSE.

Try it

De eerste soldendag gaat altijd gepaard met rampzalige slagvelden in en rond het pashok. Bij het zien van de eindeloze wachtrij floept mogelijks volgende gedachte in je hoofd: “Kmoetekik dat niet passen. Als ik mijn buik intrek pas ik wel in die XS.” ohof: ’t is wel een XXXL maar da’s toch nog tof als een trui een beetje losser zit?” Nee, alstublieft. De belangrijkste der shopgeboden blijft “Gij zult het niet kopen zonder er eerst in rond te lopen.” En op de eerste dag van de solden is het per uitzondering toegelaten om één van die mensen te zijn die dingen past ìn de winkel. IN FRONT OF EVERYONE! Tip: dit lukt prima met truien en jassen maar minder goed met bikini’s en zomerkleedjes.

DSC_0652

Pause it

Als je hangry (hungry and angry!) bent of de totale uitdroging nabij bent, is de sowieso stresserende soldensituatie nog minder aangenaam. Daarnaast maak je (volgens niet-zo-wetenschappelijk onderzoek) overhaaste beslissingen als je dringend pipi moet doen. Pauzeer de shopactiviteiten daarom af en toe en zet je rustig neer voor een hapje, een drankje en een plasje. Met een goed humeur heb je 60% minder kans om voorkruipers aan de kassa een dzjoef op hun muile te geven.

Extra tip: probeer te pauzeren op ongewone tijdstippen. De meeste mensen lunchen bijvoorbeeld tussen 12u en 13u. Op die momenten zijn de winkels iets minder druk en de eethuisjes dichtbevolkt. Terwijl iedereen nietsvermoedend aan het lunchen is, heb jij tijd om rustiger je soldentocht verder te zetten. Lunch gewoon wat vroeger of wat later dan anderen!

Thrift it

Niet voor iedereen, maar wel een personal favourite: Als je je lijstje van te bezoeken winkels opstelt, denk dan ook eens aan tweedehandsboetiekjes. Veel tweedehandszaken verlagen hun sowieso democratische prijzen nog meer. Bij tweedehands winkelketen(tje) Think Twice, bijvoorbeeld, houden ze (ook buiten de traditionele soldenperiode) €2-dagen en €1-dagen. Niets zo fijn als een leuke vintage jurk te vinden voor een paar euro! Think Twice vind je in Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Brugge en Kortrijk. Ook onafhankelijke tweedehandswinkeltjes, die vaak wat duurder zijn, zijn fijn om eens te bezoeken tijdens de solden.

Vergeet tenslotte ook niet dat het merendeel van de winkels al een paar weken vòòr de solden officieel beginnen met scherpe prijzen of koppelverkoop starten. Wees er dus op tijd bij!

Bonne chance!

/Amber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: