Waarom ik (bijna) elke dag make-up draag

Collega’s sturen al eens onnozelheden en interessantigheden naar elkaar door – maar overwegend professioneligheden, uiteraard! Ahum. Enkele dagen geleden mailde mijn lieve collega Elise een stukje uit Charlie magazine: Waarom ik (bijna) nooit make-up draag. Een grijns verscheen rond mijn gestifte lippen. Nog een tirade over hoe het universum gaat imploderen omdat de boekjes vol gefotoshopte schminkpoppen staat, dacht ik.

De voordelen van géén make-up dragen, volgens Charlie Magazine

Fout gedacht uiteraard, want Elise stuurt nooit saaie dingen door. In het artikel schrijft auteur Jozefien herkenbare dingen:

“’s Avonds (…) kan ik lekker lui mijn bed in knallen zonder eerst alle troep van mijn gezicht te moeten wassen.” Inderdaad, vervelend – zeker als je na een lange dag – liefst met je kleren en schoenen nog aan – face-first in je nest zou willen donderen.

“Als ik geen make-up op doe, denkt iedereen dat ik ziek ben.” Dat heb ik zelf ook al vaak gezegd. Maar mensen die zo’n dingen zeggen mag je gerust lelijke dingen toewensen. (Niet à la “ik hoop dat je overreden wordt door een grasmaaier” maar eerder à la “ik hoop dat er een dikke duif op je hoofd kakt”. (Of twee dikke duiven.))

Na het lezen voel ik me een beetje berispt, maar ook een stuk wijzer. Misschien heb ik géén foundation, concealer, poeder, bronzer, blush, oogschaduw, eyeliner, mascara en lippenstift nodig. Misschien moet ik in een boshut gaan wonen en mijn leven wijden aan kaas maken en patatten planten. Back to basics!

Puur natuur boven!

De volgende ochtend kruip ik met m’n uit-z’n-voegen-barstende schminkzak voor de spiegel. Zou ik of zou ik niet? Ik zie er een beetje verlept uit. En ik heb toevallig een puist op mijn kin. Miljaar. Aarzelend scroll ik nog eens door het artikel en ik zie dat er inmiddels al heel wat reacties geplaatst zijn van gelijkgestemde zielen: “Puur natuur boven!” Ook een paar apologetische: “Ik draag maar een béétje eyeliner!” “Ik draag alleen sòms een beetje BB crème.”

And then it hit me. Hé, het is niet omdat Jozefien deelt waarom ze géén make-up draagt, dat iedereen die kiest voor een leven mét plamuursel zich schuldig moet voelen. Dat heeft ze ook nooit zo bedoeld.

Hieronder mijn antwoord op enkele van Jozefien’s argumenten, speciaal voor mijn mede-schminkdozen:

Waarom ik (bijna) elke dag make-up draag.

 

Ze wint tijd – (ik niet)

Jazeker, het plamuren van het smoelwerk kan lang duren. Je zou net zoals Jozefien een kwartier langer in je bed kunnen blijven liggen, of rustig van een theetje sippen, of tijd doorbrengen met de kindjes. Zo zouden we allerlei elementen uit het doorsnee ochtendritueel kunnen schrappen en ongewassen, ongevoed en in pyjamabroek naar het werk kunnen sloffen. Een beetje een kort-door-de-bocht argument, uiteraard, want je tanden poetsen en kleren aandoen zijn ongetwijfeld essentiëlere ochtendritueelstappen dan je lippen stiften. Ik wil enkel illustreren dat iedereen z’n eigen ochtendgewoontes heeft: op ’t gemak ontbijten, lang douchen, in de kleerkast rommelen, een rondje lopen, yogaën, … of snel een kop koffie achteroverslaan, je kop onder de kraan steken en het eerste kledingstuk dat je vindt aantrekken. Dat is òòk okee.

Me ’s ochtends een kwartiertje opmaken vind ik leuk. ’s Avonds is alles er op vijf minuten weer netjes af. Voor mij is het geen tijdsverlies, maar gewoon een tijdsbesteding.

Ze spaart geld uit – (ik niet)

Make-up en schoonheidsproducten kunnen inderdaad véél centen kosten. In Charlie lees ik dat de make-uplozen dezer wereld zo makkelijk 50 tot 100 euro per maand besparen. Is dat zo? Want die mensen hebben ongetwijfeld één of andere àndere bezigheid waar ze die zogezegde bespaarde euro’s aan uitgeven. Sporten, bakken, koken, schilderen, een zwak hebben voor schoenen, postzegels verzamelen, boeken lezen, … zowat iedereen geeft geld uit aan dingen die ie leuk of mooi vindt. Bij mij is dat toevallig make-up – en nog een heleboel andere dingen ook. Bovendien lijkt ’50 à 100 euro per maand’ me ook een nogal royale schatting. Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar ik smeer alvast géén bladgoud op m’n gezicht.

Haar huid voelt lekkerder zonder – (de mijne eigenlijk ook)

Daar ben ik behoorlijk jaloers op – Jozefien’s huid voelt blijkbaar niet alleen goed au naturel, maar op de foto ziet ze er ook flawless en gezond uit. Mijn huid voelt helaas niet zo geweldig als ik ze haar gang laat gaan. Puistjes, velletjes, vet, droogte – the horror!

Toegegeven, dat laagje foundation doet mijn huid nìet beter aanvoelen – op het einde van de dag heb ik zin om het er allemaal snel af te halen. Maar mijn huid voelt wél veel beter aan met af en toe een scrubje, een maskertje, dagcrème, … al die dingen die ook tijd en geld kosten en volgens sommigen deel uitmaken van een wanhopige poging om er beter, jonger, frisser en mooier uit te zien. Give it a rest. Al dat smeren en inzepen vind ik fijn en mijn huid voelt fris, proper en zacht.

Ze kan mensen nog verrassen – (ik ook!!!)

Ronduit gek! Natuurlijk kan je mensen ook nog verrassen als je iedere dag make-up draagt. Op sommige dagen zie je er nu eenmaal beter uit dan op andere – er zijn zo van die wallen en pukkels die geen concealer op de wereld verbergen kan. Op sommige dagen waag je je aan een fancy winged eyeliner, op andere dagen geraak je niet verder dan een laagje mascara en wat Labello. Je ziet er dus echt niet elke dag hetzelfde en/of vlekkeloos uit als je make-up draagt – was het maar zo simpel. ;- ) Jozefien vergeet nog de meest straightforward manieren om elke dag anders te zijn: kleren, kapsels, juwelen, schoenen, nieuwe bril, nieuw parfum?

En oh, natuurlijk zijn er honderden andere en belangrijkere manieren om mensen te verrassen. Lief, grappig of behulpzaam zijn. Zomaar taart meebrengen. Scheldtirades, (al dan niet Franse) colères en luidruchtige huilbuien in ’t openbaar zullen ongetwijfeld ook een verrassingseffect teweegbrengen. Maar euhm, nou ja…

Ze ziet er niet raar uit – (ik ook niet!!!)

Ironisch om zo’n uitspraak te lezen in een artikel waar make-up dragen geassocieerd wordt met onzekerheid. Jozefien ziet er helemaal niet zo raar uit met wat lipstick en rouge. Ik vind het zelfs heel schattig!

Achter de uitspraak ‘als ik make-up draag zie ik er uit als een travestiet’ schuilt evenveel onzekerheid als achter ‘als ik géén make-up draag zie ik er uit als een moeë, zieke zombie’. Het is okee als je je beter voelt met een onopgemaakt gezicht. Het is ook okee als je je zelfzekerder voelt met wat make-up. Net zoals Alicia Keys droomt om bare-faced door het leven te kunnen gaan, zijn er ook heel wat vrouwen die wensten dat ze zich mooi konden opmaken.

Mevrouw Keys, als je graag make-uploos buiten wil komen, dòe dat dan! Foert! Schmink-onkundigen, als je graag meer wil leren over make-up, experimenteer dan, kijk dan naar één van de duizenden YouTube tutorials of vraag aan een vriend(in) die het goed kan om je een paar dingetjes te leren.

Driewerf hoera voor iedereen die graag puur natuur door het leven flaneert én voor iedereen die graag geplamuurd rondparadeert!

/Chiara

4 Reacties op “Waarom ik (bijna) elke dag make-up draag”

 1. Ik dacht (bij het schrijven van een andere comment) dat ik je/jullie blog al van ergens kende .. En inderdaad! Enkele weken terug kwam ik dit artikel al eens tegen op een of andere Belgische Bloggers FB-pagina. Waarschijnlijk was het toen te vroeg in de ochtend en had ik geen zin om er een comment onder te schrijven (ik hou van mijn smartphone, maar gemakkelijk een comment achterlaten, dat is echt wel een mankement van dat ding).

  Nu ben ik het tegenovergestelde. Ik draag nooit make-up. Correctie: ik heb alles liggen, weet perfect hoe ik me moet opmaken, maar ik ben echt te lui om er vroeger voor op te staan. Daarnaast wrijf ik de hele dag door over mijn gezicht waardoor mijn make-up waarschijnlijk al na een uur aan mijn kleren hangt en 9/10 lig ik voor het slapengaan al half in slaap in de zetel (op een lichtgrijs kussen) waardoor ik geen meer heb om alles er weer af te halen.

  Natuurlijk is make-up dragen een kwestie van gewoontes. Zoals ik zei, ik heb alles en ik kan dat vlekkeloos/streeploos. Ik ben er gewoon niet zo de persoon voor om dat zelf op dagelijkse basis te dragen.

  Spaar ik geld uit? Nee, dat gaat wel naar andere dingen.
  Win ik tijd? Nee, iedereen steekt zijn tijd in dingen waar hij belang aan hecht. Ik doe extreem lang over mijn ontbijt of over het kiezen van een outfit of het aaien van mij kat.. Er is altijd wel iets waardoor je uiteindelijk toch moet rushen om op tijd de deur uit te zijn.
  Vind ik het artikel van CharlieMag dan blamage aan wie zich wel wil opmaken? Nee, iedereen zijn gewoontes. En zo blijven we allemaal interessante wezens 🙂

  xx Naomi
  Nu ik zie hoe lang mijn comment is weet ik weer waarom ik er de eerste keer tegen op zag om een comment achter te laten :p

  Like

  1. Naomi, superleuk dat je je point of view over de hele make-uphistorie zo uitgebreid wil delen! 😀
   Echt fantastisch om te zien hoe iedereen er zo anders over denkt – ook onder het artikel op Charliemag stonden er veel uiteenlopende reacties en hoewel ik in de blogpost mijn mening heb verkondigd kan ik eigenlijk iedereens reacties goed begrijpen.

   Extreem lang ontbijten en kat-aaien zijn uiteraard essentiële onderdelen van het ochtendritueel. ;- )

   Echt fijn dat je nog eens langskwam en de moeite deed om iets neer te schrijven – met een smartphone is dat inderdaad veel te moeilijk (constant gesaboteerd door autocorrect en zo ;-))

   Toedeloe!

   Chiara / Flaubert’s Carrot

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: