How to survive Den Blok

’t Is van da… twee- tot driemaal per jaar wordt iedere student er door getergd: DEN BLOK. Met Kerstmis, in juni en met een beetje mal chance ook nog eens in augustus… alle blokmomenten zijn op strategische momenten in het jaar geplaatst, opdat je je zo miserabel mogelijk zou kunnen voelen. December: de rest van de wereld boeft kerstkroketten en bezuipt zich op één of andere nieuwjaarsfuif. Maar jij niet! Mei: iedereen zit rosé te slurpen op communiefeesten en dartelt door de bloemekes in de eerste lentezon. Jij niet. Augustus: Iedereen is op vakantie, staat te dansen op een festival, ligt te bakken in de tuin of stààt te bakken achter de barbecue. Maar jij niet. Jij moet blokken.

Persoonlijk vind ik Den Blok eigenlijk niet zò erg, omwille van verschillende redenen:

  • Je hoeft in principe niet buiten te komen. Met andere woorden: sweatpants, t-shirts met gaten in (of gewoon: een pyjama), vettig haar en een zure lijfgeur zegevieren!
  • Je hoeft geen vervelende taken te voltooien: Nee, pa, ik kan nu echt geen patatten schellen. Nee, ma, ik kan nu echt mijn kamer niet uitmesten. Nee, kotgenoten, die afwas zal moeten blijven staan tot er haar op groeit. ’t Is dus wel blok, hé!
  • Hetzelfde geldt voor saaie familiebezoekjes: toch spijtig dat tante Georgette net nù verjaart. Ik kan helaas geen stuk verlepte supermarkttaart gaan eten, ik moet er immers nog 70 pagina’s doorkrijgen vandaag. Jammer!
  • Uitkijken naar het licht aan het einde van de tunnel is fijn: na Den Blok is het wel degelijk vakantie – en als je flink je best doet kan die vakantie heel lang duren!

Waarschijnlijk gaat het merendeel van de studenten niet akkoord met bovenstaande argumenten. Voor alle arme lotgenoten: hieronder een aantal gouden tips om het blokleven net iets draaglijker te maken.

(Heb jij besloten om het blokgebeuren dit jaar eens over te slaan? Of ben je al een naarstige werkmensch? Of wil je al een zomervoorsmaakje? Check dan zeker ook How to survive Werchter!)

IMG_0975

Tip 1: Begin op tijd, stop op tijd

“Begin maar vroeg genoeg te studeren, anders gaat ge er in januari/juni niet geraken.” Een belerende uitspraak die ons in onze eerste bachelor veel angst inboezemde.
Dat vroeg beginnen studeren is mij nooit gelukt – de paasvakantie, bijvoorbeeld, dient nog steeds om taken te schrijven en boeken te lezen, of om te schitteren in één van mijn sterktes: uitstelgedrag! Hoe moeilijk het ook is om toe te geven, vroeg beginnen is echt een topidee. Bij een goede voorbereiding hoeft er nog niet per sé geblokt te worden, maar bijvoorbeeld wel: nota’s bijhouden, boeken lezen, teksten doornemen, al je fluostiften en gekleurde pennetjes leegkleuren, post-itjes plakken op alles wat je tegenkomt, … Vooral het gebruik van kleurtjes en plakpapiertjes kan je – met minimale moeite – in een mentale staat van rust laten belanden.

Ook op tijd stoppen is belangrijk. Te lang achter de boeken doorbrengen is niet zo goed. Vaak zorgt het alleen maar voor stress, koppijn, oogwallen en vermoeidheid. Kruip dus op tijd in je bed of stop ’s avonds vroeg genoeg om iets leuks te gaan doen, ookal heb je niet alles kunnen doen wat je die dag gepland had. Laat het allemaal bezinken en begin de dag nadien met een fris hoofd (of met een vettig hoofd, gezien het in de blok toegelaten is om je niet te douchen (echt waar)).

Tip 2: Ontspan

Ikzelf heb steevast één “inzinking” per blokperiode. Een moment waarop ik niets meer zie zitten, ik er van overtuigd ben dat ik ga buizen en het snot en de tranen laten lopen de enige uitweg lijkt. Een duidelijkere schreeuw om ontspanning kan ik mij amper voorstellen. Gooi de boeken opzij, neem een warm bad of ga een rondje lopen! Vaak krijg ik dit soort inzinkingen de avond voor een examen en dan lijkt ontspannen echt de domste optie die er bestaat. Toch doen! Blijven freaken helpt je geen stap verder en zorgt alleen maar voor méér miserie. Wanneer je bij een inzinking niet in staat bent om zelf in te zien dat ontspanning de enige oplossing is, bel dan naar je moeder, beste vriendin of wend je in noodgevallen zelfs tot je kat (of ander huisdier naar keuze). Katten zijn experts in het nietsdoen, van hen kan je veel leren. Ontspannen zult ge!

Tip 3: Zoek je eigen ritme

Klinkt regelrecht uit een meditatieworkshop van Ingeborg Sergeant te komen, maar dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip. Toen ik nog een groentje was in de eerste bachelor, zei diezelfde mevrouw die gequote wordt in tip 1: “Jullie moeten minstens acht uur per dag studeren, anders gaan jullie falen.” Dit is natuurlijk totale onzin.

Bij het studeren is het belangrijk dat je een eigen tempo ontwikkelt. Sommige mensen onthouden nu eenmaal sneller dan anderen en zullen die dikke cursus Historische Kritiek (vervang door een duivels vak naar keuze) op 2 (mogelijks lange) dagen verwerkt hebben. Anderen smijten na enkele uren hun fluostiften al tegen de muur en onderdrukken de neiging om hun syllabus in brand te steken. Zij hebben wellicht méér, maar mogelijks kortere dagen nodig om stof te verwerken. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een realistisch schema opstelt waarbij je rekening houdt met je eigen capaciteiten. Spijtig genoeg kom je er enkel al doende achter of je schildpadhersenen of een Einsteinbrein hebt (vallen en opstaan – ofte buizen en tweedezitten).

Ikzelf ben bijvoorbeeld het productiefst in de voormiddag. Daarom zorg ik ervoor dat ik vroeg (lees 7u15) opsta, zodat ik een halfuurtje later al kan beginnen studeren. Verder verdeel ik de dag op in “blokken” (haha, heb je ‘m?) van twee: twee uur blokken – korte pauze – twee uur blokken – middagpauze – twee uur blokken – korte pauze – twee uur blokken. Ik vermijd lange pauzes om toch een zekere focus te behouden. Mijn hersenen zijn meestal niets meer waard rond 17u30 – 18u. Ik weet dat ik dan géén  nieuwe info meer in mijn hoofd kan proppen, want dat zal niet lukken.

Tip 4: Herhaal, herhaal, herhaal

De sleutel tot een goed geheugen – of je nu na het volgen van tip 3 ontdekt hebt dat je over schildpadhersenen òf een Einsteinbrein beschikt. Schildpadden en Einsteinen aller lande kunnen allemaal even goed leren om te onthouden. Elke avond zorg ik ervoor dat ik de leerstof die ik die dag geblokt heb herhaal. In het begin gaat dat niet zo vlot – mijn brein is niet veel meer waard vanaf 17u30, remember? Toch zet ik door, omdat ik wéét dat het dan toch beter opgeslagen is in mijn bovenkamer. Ook trek ik vlak voor het examen 1 à 2 dagen uit om de hele cursus te herhalen. Zonder deze laatste herhaalronde zou ik het examen nooit overleven!

Wat ook kan helpen is de hoofdstukken die je die dag geleerd hebt in bed / in de zetel nog eens herlezen. Zelfs als je het gevoel het dat je ogen wel leven maar je eigenlijk niet aan het opletten bent, is je brein toch bezig met het opnieuw verwerken van de leerstof! It’s true.

Tip 5: Let op je voeding

In heel veel artikels staat te lezen dat je veel noten moet eten, of vis, omdat deze de hersenen en het geheugen stimuleren. Kan allemaal goed zijn, maar de blok is sowieso al een moeilijke periode, so eat that crappy food! Alleen: doe het met mate. Als je net de Gouden saté bezocht hebt of de helft van het pizzabuffet bij Pizza Hut hebt verorberd, zal het niet zo makkelijk zijn om je te concentreren . Je maag zit immers vol, en teveel brol boefen vergroot ook de kans dat je een langere periode in het kleinste kamertje moet doorbrengen… Don’t waste valuable time! 😉 Eet dus gerust een pak dinokoeken als je nood hebt aan snelle suikers, of een hamburger als je zin hebt in iets vettigs. Maar weet dat overdaad schaadt! #bondzondernaam

Tip 6: Negeer blokrapporteringen van je medestudenten

Laat je ten slotte niet van de kaart brengen door je medestudenten. Het is niet omdat Kimberly beweert dat ze al twee hoofdstukken verder zit en dat ze dat deel over retorische stijlfiguren suuupergoed kan, dat ze ook effectief een goed examen zal afleggen. En zelfs al is dat wel het geval… denk aan tip 3 en focus op je eigen tempo, niet op dat van Kimberly. De pot op met Kimberly!
Ook omgekeerd: als de primus van de klas gefaald heeft op een mondeling examen en jij daarna aan de beurt bent, moet je de moed niet in je schoenen laten zakken. Jij doet het vast awesome.

Hopelijk helpt deze post jullie om de blok te overleven!
Succes aan alle lotgenootjes! Yes we can! #obamaweetwaarhijhetoverheeft

/Amber

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: