Omeletten en pullovers: Maurice Coffee and Knits

Release your inner granny

De award voor het conceptueel coolste koffiehuis in Vlaanderen gaat voor ons – tot het tegendeel bewezen is – naar Maurice Coffee & Knits. Bij Maurice kan je je inner granny loslaten: koffie drinken, pateekes eten en mutsen breien. Op donderdag vind je in de vestiging in de Boerentoren zelfs échte oma’s die je kunnen helpen met je brei-problemen. Als jouw inner granny niet zo handig is, kan je het breien ook links laten liggen en je focussen op al het lekkers op de menukaart: ontbijt, lunch en gebak. Precies wat Amber en ik deden, dus! We gingen naar Maurice’s recentst geopende filiaal in Berchem om het ontbijt te gaan checken.

The grand entrance

Om 9u – een onchristelijk uur op zaterdag – stuiken we een beetje gedesoriënteerd binnen bij Maurice, alwaar vriendje Adelheid ons al zit op te wachten. De website raadde ons aan om de tram te nemen in Berchem. Na tweemaal de verkeerde uitgang in het station te kiezen, spotten we inderdaad de tram! Onderweg naar de dichtstbijzijnde tramhalte komen we Maurice echter al tegen… neem de tram dus niet. 🙂

De hele zaak is op het eerste zicht echt een plaatje: lichte kleuren, eigenzinnige decoratie, wilde bloemen, fleurige tafelkleedjes en bommaservies. Het ruikt er ook heerlijk! Wanneer we aan onze tafel plaatsnemen merken we naast een leuk tafelkleed ook verdachte vlekken en kruimels op. Vreemd, zeker als je weet dat Maurice pas open gaat om 9u en de kruimels daar dus al van de vorige dag liggen. Tenzij het brood ’s nachts op de tafels heeft staan dansen, natuurlijk!

Op de kaart staan verfrissende ontbijtopties: geen koffiekoeken of saaie pistolets met confituur, maar wel allerlei toasts, pannenkoeken, huisgemaakte granola, fruit, sapjes, coole koffiebrouwsels, … ’t Is hier dus duidelijk voor de hippe bomma’s! We kiezen alledrie een variatie op toast met avocado en een gebakken eitje erop. Oh, en ook nog een bord dikke pannenkoeken met fruit en stroop – sharing is caring.

Maurice-ontbijt

Veggie in distress

Gejuich en gejubbel als één van de Mauricettes aan komt zetten met onze rijkelijke gevulde teljoren. Al wordt die vreugde snel verstoord door een mini-paniekaanval wanneer Chiara, de plantaardige hippie van dienst, van in de verte iets vreemds ziet prijken op haar toastje… twee dikke schellen spek. Moedig veegt zij het angstzweet van haar voorhoofd en stuurt het bord vriendelijk terug de keuken in, waaruit het luttele seconden later terug verschijnt, inclusief duidelijke speksporen. De Mauricette verklaart dat het menu nog maar net aangepast is en dat er enkele dagen geleden nog vlees bij de toast hoorde. Kan gebeuren, denken wij, en we nemen nog een slok van onze theetjes – mogelijks heiligschennis in een koffiehuis. Oh, in de thee drijft trouwens een klein gedroogd roosje. HOE SCHATTIG IS DAT.

Maurice-thee

Na veel gebabbeld en gegeten te hebben is het tijd om een stapje in de wereld (lees: de Antwerpse winkelstraten) te zetten en vragen we de rekening. Omdat onze honger altijd groter is dan het gat in onze portemonnee, zijn we vandaag niet zo zuinig geweest. Toch moeten we even slikken als één van de sympathieke Mauricettes ons de rekening presenteert: net geen 80 euro voor drie personen. Da’s wel een beetje veel.

Het verdict

Maurice is de max, want…

 • het is conceptueel leuk bedacht
 • de menukaart staat vol originele gerechten en drankjes
 • het eten is er lekker en vers
 • àlles is er mooi, het is echt een inspirerende plek
 • de bordjes worden naar je tafel gebracht door immer glimlachende Mauricettes

Maar…

 • in vieze tafelkleedjes spotten zijn ze nog niet zo goed
 • ’t is iets te duur voor wat het is
 • per ongeluk spek voorgeschoteld krijgen is jammer
 • hun website is verwarrend – als je wil gaan brunchen moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat ze met ‘weekend’ eigenlijk ‘zondag’ bedoelen…  De wegbeschrijving klopt ook niet helemaal.
Wil je ’t zelf ook eens uitproberen? Er zijn twee Maurice’kes in Antwerpen:

KBC Boerentoren
Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen

Berchem
Cogels-Osylei 88, 2600 Antwerpen – Berchem
We gaan zeker nog eens terug om de befaamde brunch te checken. Ken jij nog leuke ontbijt- of brunchplekjes? Deel ze hieronder!
/Amber en Chiara

5 Reacties op “Omeletten en pullovers: Maurice Coffee and Knits”

 1. Voor heerlijk te gaan brunchen in Gent: café Parti aan het plein van het Sint-Pietersstation. Ik denk ongeveer 25 euro per persoon dus ook niet zo goedkoop, maar man toch, echt de moeite waard!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: