How to survive Werchter

’t Is van da: het festivalseizoen is begonnen!

Voor sommigen onder ons is dit de mooiste tijd van het jaar, terwijl anderen liever hun zuurverdiende centjes sparen voor twee weken Italiaanse zon. Dit jaar besloten wij om onze jaarlijkse citytrip links te laten liggen en te investeren in een combi-ticket voor Rock Werchter. De meesten onder ons kunnen niet wachten om een danske te placeren op de wei, maar dat geldt niet voor Chiara. Zij is dan ook een zogenaamde “Werchtermaagd” en heeft geen idee waar ze zich aan kan verwachten. Niet alleen is Chiara niet vertrouwd met het concept “rondhangen op een wei”, ook is ze een beetje een germ freak. Dit laatste kan behoorlijk problematisch worden, aangezien de gemiddelde festivalganger het niet zo nauw neemt wat betreft basishygiëne… Voor Chiara en alle andere festivalmaagden daarom een aantal praktische tips, oftewel “How to survive Werchter”*

Horrified Kjario
Ter illustratie: Chiara’s gezicht wanneer zij hoort dat ’s nachts gewekt worden omdat er iemand met zijn zatte botten tegen de tent aan het pissen is, niet ongewoon is.

Tip 1: Wees voorbereid op alle weersomstandigheden!

Deze tip vormt de essentie van een geslaagd festivalweekend! Ook al voorspelt Frank een heel weekend hete temperaturen tot 30°C, neem toch maar een regenjas, trui en waterdichte schoenen mee. Het Belgische weer is namelijk niet te vertrouwen, en er is geen grotere mood-killer dan een hele dag uitgeregend rondlopen op een modderige wei. Ook het omgekeerde geldt natuurlijk: neem zonnecrème mee! Een verbrand gezicht mag dan niet opvallen op een wei vol lotgenoten, wanneer je terug thuis komt wil je er niet uitzien als een Werchterkreeft.

Tip 2: Verdeel de last

Je gaat maar één weekend weg en wilt niet op een pakezel lijken (zeker niet op een overvolle trein in de hitte – als Frank’s voorspellingen uitkomen natuurlijk-). Spreek daarom op voorhand goed af wie wàt meesleept! Je hebt geen 5 bussen deo, 20 pakken zakdoekjes en 12 rollen toiletpapier nodig (tenzij de pitta op de wei slecht bekomen is). Maak lijstjes en ga samen met je festivalvrienden winkelen, zo voorkom je een overload aan Aïkinoodles!

Tip 3: Plan hoeveel je wil uitgeven

We moeten eerlijk zijn, voor de prijs die je tegenwoordig betaalt voor een combi-ticket valt er veel meer te ontdekken dan wat gras in een Vlaams-Brabants dorp. Als je dan weet dat de prijzen op de wei ook niet om te lachen zijn, kun je je maar beter voorbereiden.

Bespreek op voorhand hoeveel extra je wil uitgeven tijdens het festival zelf. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te ontbijten en lunchen op de camping en enkel ’s avonds iets te kopen op de wei (lees: een stuk pizza en een pintje voor de weerzinwekkende prijs van 10 euro). Raadpleeg op voorhand de festivalwebsite om zeker te zijn van wat je wel en niet mee mag nemen, zodat je weet welke van je levensnoodzakelijke snacks al dan niet binnengesmokkeld kunnen worden. Op het festival zelf is vaak een winkeltje aanwezig, maar ook daar liggen de prijzen meestal hoger dan gemiddeld. Daarom kan het ook nuttig zijn om eens een kijkje te nemen in de buurt. Meestal zijn er wel buurtbewoners die voor een zeer redelijke prijs een spaghetti of croque aanbieden in hun garage (of in hun obscuur tuinkot), en misschien is er wel een (buurt)winkel om de hoek.

Amber en Lynn
Toch geen geld meer over om eten te kopen? Steel een burrito van een vriend, zoals Amber.

Tip 4: Vuil zijn is oké

Voor germ freaks zoals Chiara is het goed om te weten dat het echt wel oké is om na drie of vier festivaldagen rond te lopen met vettig haar en ruftende oksels. Iedereen doet het, dus niemand zal je raar bekijken als ook jij er niet superfris bijloopt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je helemaal moet laten gaan, basishygiëne blijft belangrijk! Poets dus flink je tanden, haal nachtelijke schminkrestanten van je gezicht en vergeet je deodorant niet! Zeker als je een oogje hebt op die mooie jongen van twee tenten verder kan een beetje properheid geen kwaad!

Tip 5: Geniet

Het is niet altijd vanzelfsprekend om ineens constant samen te zijn met een aantal mensen, ook al zijn ze je beste vriend(inn)en. Zeker niet wanneer het pijpenstelen regelt, of als het vechten is voor een plaatsje in de schaduw. Probeer niet te snel geïrriteerd te raken. Je hebt geen honderden euros betaald om een goeie vriendschap te verpesten. Blijven ademen is dus de boodschap! Als je het geklaag van je bff echt niet meer kan aanhoren, zonder je dan gewoon eventjes af. Ga alleen naar een optreden kijken of spreek af met andere vrienden die ook op de wei rondhangen.

Botjes in de wei

Verder: een aantal meeneemmusts!

Washandjes: Voor velen een lang vergeten stuk textiel, maar handig als je geen uren in de rij wilt staan voor de douche. Het zelfde geldt voor ontschminkingsdoekjes en droogshampoo. In het dagelijks leven enkel gebruikt in noodgevallen, op de camping verheven tot een essentie.

Dopjes: Jep, die dingen waarmee je flesjes dicht draait. Wanneer je op de wei een flesje koopt worden de dopjes steevast verwijderd (logica: het moet snel opgedronken worden – 10 minuten later heb je weer dorst en moet je opnieuw een flesje kopen). Zorg dus voor een uitgebreid gamma aan dopjes (om zeker te zijn dat er één past), zodat je je flesje gewoon weg kan steken, en later opnieuw kan vullen. Geniaal!

Folie: Aluminiumfolie kan handig zijn om eten van de camping naar de wei te vervoeren, of eventueel om eten op de wei zelf in te pakken mocht je het niet in één keer op krijgen – iets wat wij ons weliswaar moeilijk kunnen voorstellen.

Deken/oude sjaal: Na dag 2, wanneer er van gras al lang geen sprake meer is, wil je liever niet gewoon tussen het (onidentificeerbare) vuil gaan zitten. Iets om tussen je poep en de drekkige grond te leggen is mogelijk nodig.

Oude gsm/lader op zonne-energie/ powerbank: Een backup voor een platte gsm is altijd een goed idee, zeker in tijden van Instagramverslaving en Snapchatverhalen.

Wc-papier: Deze essential behoeft geen uitleg. Toch?

Ohja, ben jij ook een festivalnewbie en heb je geen idee hoe een wei er bij ligt/ruikt na een drie dagen gefeest? Denk Overpoort op een vrijdagochtend. ; -) Ben jij echter een ervaren weiganger en heb je nog tips die je met de mensheid wil delen? Laat hieronder een berichtje achter!

/Amber

*Deze tips zijn ook toepasbaar op andere festivals!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: