3x heerlijk ontbijten in Berlijn

Als ik wakker word, ben ik altijd een beetje hangry. Ontbijten staat dan ook op de tweede plaats van mijn to-do-lijst. (Op één staat pipi doen.)

Toen ik in april naar Berlijn ging, logeerde ik gelijk nen echten toerist in een Holiday Inn. Om lauwe roereieren en slappe koffie te vermijden, stelde mijn wederhelft voor om buiten het hotel te ontbijten. Enerzijds: Woehoew, boefen! Anderzijds: Euh, wacht. Moet ik dan met een lege maag op een tram kruipen? Paniek!

Paniek voor niets, zo blijkt. Ik heb het immers prima overleefd en drie fan-tas-tische ontbijtplekjes ontdekt. Je wilt weten welke? Dat treft, ze staan hieronder!

1/ Houthakkersontbijt bij Chipps

IMG_1042

Google vertelde mij dat je bij Chipps het lekkerste ontbijt kon krijgen. ’t Zal wel, dacht de Kjario, dat moet ik toch eens gaan verifiëren. En zo geschiedde. Ik ging voor het vettigste, mannelijkste op het menu: The Lumberjack – ofte roerei, vegan spek, spinaziesalade en wentelteefjes. En om alles door te spoelen mijn all time favourite: chai latte. Mmmm!

Was ’t lekker?

Ja! Malse wentelteefjes – ideaal met die ahornsiroop erbij – en fluffy eitjes. Oh boy. Wat mij als plantaardigaard ook aansprak, is dat ze voor alles vegetarische en veganistische alternatieven hebben. Spek, sossissen en melk worden gewoon vervangen door fake bacon, groentenworstjes en sojamelk. Smaakt dat vegan spek dan echt naar spek? Néé. Is dat erg? Vind ik niet.

Ik wil ook nepsossissen en wentelteefjes eten! 

Allright! Bezoek vooral de website van Chipps of ga er gewoon naartoe: Jägerstraße 35, 10117 Berlin-Mitte. Oh, je kan hier overigens ook lunchen en dineren. Je zou hier dus in principe heel de dag kunnen blijven zitten en eten. BEST IDEA EVER.

2/ Eitjes en patatjes bij House of Small Wonder

IMG_1086

Als we bij House of Small Wonder binnenkomen, kan ik bijna niet geloven hoe mooi het inkomhalletje is. Overal plantjes, lampjes, een mooie grote draaitrap. En kolibribehangpapier. Ik herhaal: KOLIBRIBEHANGPAPIER! Ik ben verliefd. Pas daarna besef ik dat er overal mensen op de vensterbanken en op de grond zitten. Vinden ze de inkom ook zo mooi dat ze hier gewoon willen blijven hangen of hoe zit het? De serveerster komt naar beneden gehuppeld en zegt tegen één groepje mensen dat ze naar boven mogen komen. Tegen andere grondzitters zegt ze met een grote glimlach: 20 to 30 minutes. Mijn maag produceert een reeks boze hongergrollen: “20 to 30 minutes, mijn gat. Ga u een afbakcroissant en instantkoffie halen in een krantenwinkel. NU.” Ik negeer de boze maag en wacht geduldig. Ik kan hier niet weg. Ze hebben hier behangpapier met kolibries op.

IMG_1092IMG_1090

En jawel, “20 to 30 minutes” later is ’t van dattum: we installeren ons op een krukje aan een lange tafel en inspecteren de kaart. Mijn wederhelft kiest huisgemaakte granola met Griekse yoghurt en fruitsla. Intussen val ik bijna van m’n kruk en lijkt het roerei met aardappelgratin en Mediterraanse salade nog het enige wat me kan redden van de totale verhongering. Zo’n hipster matcha latte, dat lijkt me ook wel wat. Dus hupsakee!

Was ’t lekker?

Ja! Lekkere combinatie van romig roerei, een fris en knapperig slaatje en stevige gratin. Menukaart met niet-alledaagse opties en allemaal erg veggievriendelijk. Die matcha latte daarentegen, was echt vies. Smaakt een beetje naar hoe een paardenstal ruikt. Vochtig hooi en dampende keutels! NEVER AGAIN.

Ik wil ook een kopje paardenstalwater drinken!

Allez dan. Hier vind je de website van Small House of Wonder. Als je in Berlijn bent, zoek dan volgend adres: Johannisstraße 20, 10117 Berlin.

3/ ALTs en pannenkoeken op de Breakfast Market / Markthalle Neun

IMG_1114IMG_1126

Markthalle Neun staat iedere donderdagavond tjokvol bijzondere streetfoodkraampjes. Elke derde zondag van de maand is er ook een breakfast market – die duurt tot 17u! Groot was mijn vreugde toen ik besefte dat mijn laatste dag in Berlijn toevallig de derde zondag van april was!

Wie niet houdt van keuzes maken zou een bezoek aan de ontbijtmarkt als een marteling kunnen ervaren. Blootgesteld worden aan zoveel huisgemaakte gebakjes, sapjes, smoothies, wafels, fruitsalades, bagels, broodjes, pannenkoeken, croques, donuts en eieren op 2 miljoen verschillende wijzen kan best overdonderend zijn. Het “probleem” is dat alles er vers, lekker en met liefde gemaakt uitziet. Zelfs meer vanzelfsprekende dingen zoals fruit en omeletten stralen een bepaalde bijzonderheid uit. Een mens zou er haast lyrisch van worden. Mijn reisgenoot stelt voor om al het eten te delen… Dubbele proefkansen, hoera!

Was ’t lekker?

JA! We kozen voor een ALT: toast met avocado, sla, zongedroogde tomaatjes en.. een gefrituurd gepocheerd ei – uiterst fascinerend. De mannen van Bone.Berlin stonden aan het kraampje van Deep Fried Kitchen – het kraam alwaar men alles in de frituur smijt. Bij Sun Day Burgers spoelden we ons gefrituurd ontbijt door met sap van spinazie, komkommer, gember en limoen. Fris! Het meest glorieuze ogenblik die zondagochtend was echter het moment dat ik het eerste hapje van een dikke pannenkoek met vegan dulce de leche en bosbessen proefde. Ik heb me toen voorgenomen om voortaan alles met dulce de leche te overgieten. Ik wou dat ik in al mijn enthousiasme niet vergeten was om de naam van het kraampje op te schrijven. Er zit maar één ding op… ik zal terug naar Berlijn moeten. ;- )

Ik wil ook ontbijtkraampjes spotten!

Haal je beste Duits boven en check de website van Markthalle neun om te zien wanneer de marktjes open zijn. Op donderdag is er de gewone streetfood market, elke derde zondag van de maand kan je ontbijten. Adres: Eisenbahnstraße 42/43
10997 Berlin-Kreuzberg.

/Chiara

Eén reactie op “3x heerlijk ontbijten in Berlijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: